Milatović primio predstavnike Savjeta stranih investitora: Potreban predvidljiviji i atraktivniji poslovni ambijent

Dodajte komentar

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović primio je predstavnike Savjeta stranih investitora. Tom prilikom Savjet je Predsjedniku države prezentovao Strategiju Savjeta (2024-2026) u Crnoj Gori, koja definiše aktivniju ulogu ovog savjeta u unaprjeđenju poslovnog ambijenta u zemlji. Strategija je izrađena u saradnji sa Boston Konsalting Grupom (BCG), jednom od tri najveće svjetske kompanije za strateški konsalting.

“Predsjednik države je pozdravio angažovanost Savjeta stranih investitora da svojim radom doprinosu stvaranju boljeg investicionog i poslovnog ambijenta kroz konkretne predloge prema izvršnoj vlasti. Podsjetio je da su u prethodnom periodu na unutrašnjem planu za to stvoreni preduslovi kroz formiranje Vlade, izbor guvernerke CBCG širokom podrškom u Parlamentu i ključnim imenovanjima u pravosuđu”, saopšteno je iz Kabineta Milatovića.

Dodao je da će kao i do sad uloga Predsjednika biti korektivna u praksama usvajanja ad hoc zakonskih rješenja koja mogu da naruše funkcionalnost slobodnog tržišta ili utiču na stvaranje pravne nesigurnosti. Ocijenio je da je odlukom Parlamenta da ne usvoji jedan od vraćenih zakona demonstrirana politička zrelost i pokazano da je Evropska agenda u fokusu ove institucije.

Takođe, ukazao je na obavezu sprovođenja procesa javne rasprave u cilju konsultovanja zainteresovane javnosti pri donošenju važnih zakonskih rješenja.

“Savjet stranih investitora u Crnoj Gori predstavljali su Tamaš Kamaraši, predsjednik Savjeta i predsjednik Upravnog odbora CKB-a, Dejvid Margason, izvršni direktor “Adriatic Marinas – Porto Montenegro”, Remon Zakaria, šef kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj u Crnoj Gori, Vasilis Panagopoulos, izvršni direktor “Jugopetrola”, Branko Mitrović, izvršni direktor kompanije “One” i Arijana Nikolić, izvršna direktorica Savjeta stranih investitora”, navodi se u saopštenju.

Oni su istakli da Savjet stranih investitora ove godine obilježava 15 godina postojanja. Za sve to vrijeme, kompanije članice su, osim značajnih poslovnih rezultata, dale ključan doprinos u razvoju poslovnog ambijenta kroz promociju najviših standarda korporativnog upravljanja i principa održivosti i društvene odgovornosti.

“Strategija Savjeta stranih investitora u Crnoj Gori, kako je poručeno, daje osnov za dalji napredak i diversifikaciju crnogorske ekonomije kroz privlačenje kredibilnih stranih investitora. Posebno treba istaći fokus na zelenu tranziciju, jačanje i valorizaciju potencijala ljudskog kapitala, kao i intenzivniju saradnju između donosilaca odluka i poslovne zajednice”, dodaje se u saopštenju.

Na kraju, Predsjednik države je poručio da imamo nikada veću podršku zemalja EU da Crna Gora postane prva naredna članica, zbog čega očekuje da Vlada nastavi sprovođenje reformskih politika kako bismo stvarali predvidljiviji i atraktivniji poslovni ambijent.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *