ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi

Dodajte komentar

Klimatske promjene stvaraju niz opasnosti koje bi mogle uticati na 70 odsto svjetske snage, zaključuje Međunarodna organizacija rada (ILO) u svom najnovijem izvještaju. Prema procjeni organizacije, 19.000 ljudi u svijetu svake godine umre zbog izloženosti pretjeranoj vrućini na radnom mjestu.
Zbog ekstremnih vrućina i ultraljubičastih zraka, koji mogu uzrokovati zdravstvene probleme poput kardiovaskularnih bolesti i kože raka, radnici u poljoprivredi i drugim sektorima koji uključuju rad vani. Prema procjeni organizacije, 2,4 od ukupno 3,4 milijarde radnika tokom radnog vijeka bit će izloženo pretjeranoj toplini.

Radnici na otvorenom takođe su izloženi nečistom zraku i pesticidima. Nečist vazduh godišnje ubije 860.000 ljudi, a pesticidi su odgovorni za 300.000 smrtnih slučajeva na radnom mjestu godišnje.

Prema izvještaju ILO-a, trenutno važeće bezbjednosne i zdravstvene standarde potrebno je prilagoditi tako da bolje odražava opasnosti koje nose radna okruženja.

U svjetlu toga, organizacija je pozdravila njemačko zakonodavstvo koje radnicima osigurava zaštitnu odjeću protiv ultraljubičastog zračenja, a istovremeno priznaje neke oblike raka kože kao profesionalnu bolest od 2015. godine.

Kako je upozorila Manal Azzi, član grupe ILO-a za bezbjednost i zdravlje na radu, klimatske promjene već stvaraju značajne dodatne zdravstvene rizike za radnike te je ključno poslušanje upozorenja.

Svjetski dan sigurnosti i zdravlja na radu, koji danas obilježava, usesređen je na posljedice klimatskih promjena za radnike i radnike, uključujući i pretjerane vrućine.

Izvor: seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *