Evropske luke su pune električnih automobila koji čekaju kupce

Dodajte komentar
Foto: Jörg Sarbach/picture alliance/dpa

Njemački Bremerhaven i Emden ili Zeebrugge u Belgiji su ogromne luke za pretovar automobila. Ali njihova parkirališta su puna kineskih e-automobila – i to ne samo zato što ima manje kupaca.
Gledano očima špeditera, automobili su posebna roba. S jedne strane nisu baš tako glomazni kao atomski reaktor ili naftna platforma, ali su ipak previše veliki da bi se negdje slagali u police. I definitivno se ne mogu „ukrcavati lopatom“ kao uglje ili kukuruz, gdje niko neće opaziti ni najmanju ogrebotinu ili udubinu u limu. To znači da svakom automobilu treba oko 10 kvadratnih metara prostora čak i kada samo stoji i čeka na sljedeći korak. I to postaje problem za luke specijalizovane za transport automobila, kao što je Emden u Nemačkoj i još veća Bremerhaven.

Emden je prvenstveno luka Volkswagen grupe, a Bremerhaven je jedna od najvećih luka te vrste u cijelom svijetu.

“Svi poznati špediteri redovno koriste našu luku i preko 1.000 CarCarriers-a pristaje ovdje svake godine,” kaže Julia Wagner iz BLG Logistics Group u Bremerhavenu. To znači preko 1,7 miliona vozila godišnje, a “kapacitet” – što u ovom slučaju jednostavno znači koliko automobila može da primi parking – je oko 70 hiljada vozila.

Ali vide i kako su se stvari promijenile u luci, najkasnije od prošle godine: „Dugo smo tamo imali 80 odsto automobila za izvoz i utovar, a 20 odsto za uvoz i istovar. Ali u međuvremenu je taj odnos oko 50-50”, kaže portparolka logistike. Ali i u luci je sve više automobila, baš kao i u duplo većoj luci Bremerhaven, u belgijskoj luci Zeebrugge.

„To je slučaj u svim evropskim lukama u kojima se masovno pretovaruju automobili“, svjedoči nam Elke Verbeelen iz luke Antwerpen/Briž.

“Problem nije samo u obimu uvezenih automobila, već prije svega u činjenici da se oni nedovoljno brzo odvoze iz luke.”

I tamo su ljuti na neke medije koji tvrde da su luke “zakrčene” uvoznim automobilima: prostora još ima i u suštini nema problema – ako se ne računaju problemi proizvođača i distributera. Jer, naravno, parking u luci košta, kao i “zamrznuta” vrijednost i kapital koji je zapeo između fabrike i kupca.

No čak i prema markama automobila koji čekaju u luci nije moguće reći, gdje je tu došlo do zastoja. Jer i proizvođači sa Zapada kao što je Tesla svoja vozila dijelom rade u Kini, a mnogi proizvođači vozila za tržišta Azije ili SAD tamo imaju i pogone, dobrim dijelom i zato da bi izbjegli carine i troškove. Isto tako, određen dio automobila nikad neće tek tako stajati na parkiralištu luke nego se transportuju u kontejnerima – bilo da su to vozila iz najgornje kategorije, ali i posebna vozila za konkretne kupce. U luci i ne znaju koliko takvih kontejnera ima, ali to i nije njihov problem.

Naravno, Julia Wagner u Bremerhavenu primjećuje i da e-automobili u Njemačkoj teže pronalaze kupca i duže sjede u luci otkako su ukinute državne subvencije građanima za njihovu kupovinu. Elke Verbeeln iz luke Zeebrugge dodaje niz drugih razloga za takvo gomilanje e-automobila u luci. Došlo je i do promjene u načinu prodaje, gdje sve više proizvođača “nudi direktnu prodaju kupcima, pa automobil ostaje u luci, a ne u salonu zastupnika”.

Osim toga je porastao ukupan broj automobila koje prolaze kroz evropske luke. Doduše još nije dostignut nivo od prije korone, ali znatno je više vozila nego u doba pandemije 2020. i 2021. Problem je i nedostatak vozača u špediciji kod transporta po kopnu, tako da svi ti automobili onda i duže stoje kod njih u luci, smatra Elke Verbeelen.

Osoblje je takođe problem pri utovaru vozila na brod: u normalnim okolnostima jedan zaposleni mora sjesti za volan i uvesti ga na brod, a tamo mu bar još jedna osoba mora pomoći da ga postavi prema planu utovara, a onda ga treba osigurati kako bi mogao neoštećen preći preko ozbiljnijeg mora. Kako piše list Ostfriesen Zeitung, koncern Volkswagen planira AutoLog eksperiment u luci Emden: mnogi automobili su već opremljeni za autonomnu vožnju, a tamo se radi na programskom modulu u koji bi se ti automobili potom “sami” dovezli na svoje mjesto na brodu, a zatim ponovo pristali.

Taj projekt podupire i njemačko ministarstvo prometa i trebao bi potrajati do 2026. Uspjeh takvog projekta bi samo u luci Emden uštedio i do 2000 radnih mjesta, a otvara se i mogućnost da se to prenese na čitav lanac distribucije, od fabrike pa do izložbenog salona. Onda bi i parkirališta u lukama mogla biti bitno praznija.

Izvor: Seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *