Da li će biti rasta PDV-a, biće poznato u aprilu

Dodajte komentar
Sa jedne od raanijih press konferencija

Vlada ne planira drastične izmjene Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV), ali će detalje o tom poslu objelodaniti kada objave fiskalnu strategiju, koja je ranije najavjena za april.

To je, između ostalog, juče kazao premijer Milojko Spajić, tokom zvaničnog otvaranja rekonstruisanog regionalnog puta Mateševo-Kolašin. Ministarstvo finansija sprema izmjene i dopune Zakona o PDV-u za četvrti kvartal (oktobar-decembar) ove godine. “Vijesti” su poslale pitanja ministarstvu kojim rukovodi Novica Vuković, da pojasne izmjene i dopune ovog Zakona.

“Ne mislim da postoje neke drastične promjene, ali sve će biti predstavljeno u fiskalnoj strategiji”, kratko je naveo Spajić.

Programom ekonomskih reformi, koji je prije 20 dana predat Evropskoj uniji, imeđu ostalog je predviđeno da se nova fiskalna strategija radi nakon dobijanja podataka o kretanju javnih finansija u prvom kvartalu. Tada će biti poznato da li se u praksi ostvaruje značajno povećanje državnih prihoda navedeno u predlogu budžeta za ovu godinu, da li je održivo povećanje rashoda za penziju usljed uvećanja minimalne na 450 eura, kao i da li će stranci sa privremenim boravištem trošiti značajne sume novca kao prethodne godine…

Državnim budžetom za ovu godine, očekuje se naplata PDV-a u iznosu od 1,2 milijarde eura, odnosno skoro polovina od 2,6 milijardi tekućih prihoda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *