Poslovni forum Crna Gora – Slovenija: Moramo jačati konkurentnost privreda

Dodajte komentar

U okviru zvanične posjete predsjednice Slovenije Nataše Pirc Musar Crnoj Gori, Privredna komora Crne Gore je u saradnji sa Gospodarskom zbornicom Slovenije, agencijom SPIRIT Slovenija, a uz podršku Evropske mreže preduzetništva, organizovala poslovni forum i bilateralne razgovore crnogorskih i slovenačkih privrednika.

Cilj je bio sagledavanje mogućnosti za unapređenje i poboljšanje ekonomskih odnosa dvije zemlje, upoznavanje slovenačkih privrednika sa poslovnim mogućnostima u Crnoj Gori, kao i naših privrednika sa mogućnostima za poslovanje na tržištu Slovenije.

Predsjednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić ocijenila je da će poslovni forum doprinijeti jačanju ekonomske saradnje dvije države.

– Danas se sastajemo u prisustvu dvoje šefova država, što govori u prilog našoj tvrdnji da Crna Gora i Slovenija svakim danom jačaju svoju ekonomsku i političku povezanost. Uvjerena sam da će se ovim susretima otvoriti novi ekonomski horizonti, te pobuditi partnerstva i prijateljstva kompanija i privrednika – kazala je Drakić.

Zahvalila je Sloveniji što aktivno promoviše proširenje Evropske unije na zemlje Zapadnog Balkana, vrednuje doprinos Crne Gore regionalnoj stabilnosti i saradnji, te ulogu u okviru NATO savezništva.

Prema njenim riječima, Slovenačka privreda je vrlo razvijena, industrijski moguće i najperspektivnija među zemljama bivše Jugoslavije, sa izraženim rezultatima u indeksu održivosti životne sredine, te odmjerenom ekonomskom politikom, prilagođenom savremenim potrebama privrede i građana.

– Crna Gora želi da slijedi sva navedena pozitivna iskustva, i vjerujem da u velikoj mjeri to činimo od obnove nezavisnosti naovamo, a naročito nakon sticanja punopravnog članstva u Sjeverno-atlantskom savezu – rekla je Drakić.

Ističe da se naša zemlja u posljednjoj deceniji profilisala kao atraktivna investiciona destinacija, ušla u period zahtjevnih reformi na dostizanju evropskih standarda i zakoračila u razdoblje ekonomskog prosperiteta napredujući na listama konkurentnosti poslovnog okruženja.

Danas, kaže Drakić, u Crnoj Gori posluju desetine kompanija sa slovenačkim kapitalom. Međutim, uprkos osnaživanju međukompanijskih partnerstava, bilansi razmjene, naročito oni koji pokazuju izvoznu sposobnost crnogorske privrede, i dalje su veoma skromni. Raduje kontinuiran rast broja slovenačkih turista i rekordan broj dolazaka i noćenja u 2023. godini.

– Vjerujemo da postoji prostor da se nova polja saradnje otvore u oblastima digitalizacije, IT usluga, energetike, turizma, agrara i drvoprerade. Uvjerena sam da će slovenački investitori prepoznati interes da ulažu u pojedine sektore crnogorske privrede, jer komparativne prednosti postoje na našoj strani, a vaša specijalizovana i diversifikovana ekonomija će pravilno identifikovati sfere za ulaganja i investicije – rekla je Drakić.

Generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije, Vesna Nahtigal  izrazila je zadovoljstvo što, u suorganizaciji sa Javnom agencijom SPIRIT Slovenija predvodi poslovnu delegaciju koja posjećuje prijateljsku Crnu Goru, kandidatkinju za EU, i to samo nekoliko dana prije dvadesetogodišnjice ulaska Slovenije u Evropsku uniju.

– Naš pred-pristupni slogan prije dvadesetak i više godina bio je isti kao vaš: “Evropa zdaj”, dakle “Evropa sad”, a danas 93 posto stanovnika Slovenije smatra da je naše članstvo u EU uspjeh i korist za našu državu i da nam se vratilo mjesto u Evropi – istakla je ona.

Prema njenim riječima, članstvo u EU je doprinijelo: postizanju više stope rasta; ostvarivanju neto priliva iz EU budžeta, te djelovanju na zajedničkom tržištu, što je, kako navodi, izuzetno važno, jer Slovenija mora izvesti 80 posto svega što proizvede da bi mogla preživjeti.

Navela je da je i Crna Gora već neko vrijeme dio Evropskog projekta, a EU je osnovana s ciljem povećanja konkurentnosti i pojednostavljene saradnje u evropskoj privredi.

– Danas se suočavamo s velikim geopolitičkim izazovima za koje zajednički tražimo rješenja. Pozicija Evrope u multipolarnom svijetu u nastajanju je oslabljena, zato moramo ojačati naše napore za povećanje produktivnosti i konkurentnosti kroz digitalizaciju i zelenu tranziciju – poručila je Nahtigal, dodajući da su slovenski i crnogorski izazovi u ovom prelomnom periodu slični, ako ne i zajednički.

Ona je istakla da se  ekonomsko partnerstvo između Slovenije i Crne Gore zadržava na relativno niskim brojkama od oko 130 miliona eura godišnje u robnoj razmjeni, s izraženim deficitom i nižom dodanom vrijednosti proizvoda s crnogorske strane. Međutim, navodi da s preko 200 miliona eura, Slovenija spada među veće investitore u crnogorsku privredu, posebno s investicijama u sektore koji čine kostur svake ekonomije: finansijski, transport i logistika, energetika.

-U posljednje vrijeme primjećuje se zastoj na ovom području, stoga želim podstaći crnogorske partnere i predstavnike vlasti na hrabriji nastavak projekata, uključujući i realizaciju prostornog plana. Takođe, možete računati na podršku i angažman obje privredne komore i partnerskih organizacija kako bismo uspostavili produktivno poslovno okruženje – zaključila je Nahtigal.

Predsjednik Crne Gore mr Jakov Milatović kazao je da je ovaj važan poslovni forum organizovan kao rezultat njegove prošlogodišnje posjete Sloveniji.

– Slovenačke kompanije bile su pioniri u investiranju u Crnoj Gori, posebno u bankarskom i sektoru osiguranja, a učestvovale su i u gradnji jednog od najvažnijih infrastrukturnih projekata – tunel- Sozina – koji je lučki grad Bar dodatno približio našem glavnom gradu – istakao je on, dodajući da su slovenačke kompanije takođe uspostavile i visoke standarde u našem turizmu.

S druge strane, navodi Milatović, danas možemo biti ponosni i što neke od uspješnih crnogorskih kompanija šire svoje poslovanje u Sloveniji, dokazujući sposobnost da se takmiče i na konkurentnijim tržištima Evropske unije. Istakao je da će upravo ta iskustva doprinijeti snažnijoj internacionalizaciji naših kompanija,  izrazivši posebnu zahvalnost našem počasnom konzulu u Sloveniji, Vojislavu Kovaču, čiji su trud i posvećenost bili ključni u jačanju naših bilateralnih odnosa ali prije svega na unapređenju naše ekonomske saradnje.

– Susreti poput ovog su prilika da učimo od najboljih. Slovenija je prva zemlja iz regiona koja je pristupila Evropskoj uniji, prva koja je pristupila Euro zoni. Prva je od dužnika postala donator u Svetskoj banci, a teško ćete naći neki parametar kada je u pitanju indeks životnog standarda razvoja a da Slovenija nije u samom regionalnom, a često i evropskom vrhu – kazao je on.

Prema njegovim riječima, zbog svega navedenog, Slovenija je upravo najbolji primjer gdje možemo da stignemo, predanim radom, jačanjem institucija, ulaganjem u znanje.

– Ja znam da ste vi spremni, i da imate nevjerovatan potencijal i zato je potrebno stvoriti održiv pravni i ekonomski okvir u kojem se ovaj ubrzani razvoj može odvijati. Naša ekonomska saradnja jeste značajna, ali u dijelu trgovinske razmjene od 130 miliona eura, nije ni djelić onoga što je njen potencijal. Mislim da možemo mnogo više od sadašnjih parametara, bilo da se radi o trgovini, turizmu ili investicijama – poručio je Milatović.

On je na kraju pozvao sve prisutne da iskoriste ovaj skup kao platformu za jačanje naše ekonomske saradnje, za zajedničke projekte koji će nadmašiti sve dosadašnje inicijative i postaviti temelje za buduću intenzivnu saradnju.

Predsjednica Slovenije, Nataša Pirc Musar izrazila je zadovoljstvo što današnji slovensko-crnogorski poslovni forumu pokazuje koliki je interes ekonomija obiju zemalja za daljnje jačanje bilateralne saradnje.

Prema njenim riječima, bilateralni odnosi između Slovenije i Crne Gore su izvrsni, bez otvorenih pitanja, a saradnja u mnogim područjima veoma dobra, što pokazuju i pozitivni ekonomski pokazatelji.

– Međutim, postoji neiskorišteni potencijal za daljnje jačanje ekonomske saradnje, zato su danas sa mnom slovenske kompanije iz različitih industrija, što pokazuje veliki preduzetnički interes. Neka ovaj događaj bude prvo poglavlje barem jedne buduće priče o uspješnoj saradnji – poručila je Pirc Musar.

Ona je istakla da Slovenija snažno podržava Crnu Goru na njenom evroatlantskom putu.

– Iskreno pozdravljam sve napore Crne Gore za ubrzanje pregovaračkog procesa na putu ka EU, kao i predanost pregovorima, uključujući sprovođenje suštinskih reformi. Važno je da se približavanje EU nastavi s takvim entuzijazmom i suštinskim radom i u budućnosti – apostrofirala je predsjednica Slovenije.

Pirc Musar je takođe kazala da, u periodu prilagođavanja i promjena u Crnoj Gori, Slovenija vjeruje da će aktuelna vlada usmjeriti svoje napore i na osiguranje sigurnog i predvidljivog poslovnog i investicijskog okruženja, pravedno postupanje prema kompanijama u administrativnim i sudskim postupcima, te njihovu odgovarajuću pravnu zaštitu.

– To će svakako doprinijeti povećanju trgovinske razmjene Crne Gore s drugim zemljama, privlačenju stranih direktnih investicija, ne samo iz Slovenije. Prilika za pojačanu saradnju na ekonomskom polju takođe će se pružiti i kroz “Instrument za reformu i rast Zapadnog Balkana” – istakla je ona.

Osvrnula se i na ESG Adria Summit. Na ovom događaju smo se bavili jednom od ključnih tema današnjice koja ima i imaće veliki uticaj na dinamiku naših ekonomija: održivi razvoj i odgovornost svih aktera, posebno kompanija, u vezi s ekološkim, društvenim i ekonomskim standardima, te njihovom provedbom u praksi – istakla je ona. Dodala je da veliku pažnju treba posvetiti i jačanju odgovornosti kompanija, kako prema radnicima, okolini u kojoj djeluju, tako i društvu u kojem stvaraju.

Nakon uvodnih govora, poslovne i investicione ambijente  Crne Gore i Slovenije predstavili su Nenad Radović, načelnik Odsjeka za promociju stranih investicija, Agencija za investicije Crne Gore, i Rok Capl, direktor javne agencije SPIRIT Slovenija.

U okviru poslovnog foruma, privrednici su dobili priliku i za neformalne razgovore s predsjednicima dvije države.

Forum je okončan bilateralnim razgovorima predstavnika kompanija dvije zemlje o mogućnostima uspostavljanja saradnje na realizaciji konkretnih poslova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *