Glovo poslije tri godine u Crnoj Gori: Prihodi rasli duplo brže od rashoda, trend je da ove godine idu u “zeleno”

Dodajte komentar

Kompanija Glovo Montenegro, za tri godine, povećala je prihode u Crnoj Gori sa početne 892 hiljade  na 5,7 miliona eura, tako da kada je riječ o prihodima, bilježi rapidan rast, za ovu, novu kompaniju na tržištu.

Izvor: Business Intelligence Consulting

Crnogorski ogranak ove multikategorijske platforme za dostavu imao je u 2023. godini ukupne prihode od 5,73 miliona eura (96 odsto više nego godinu ranije), rashode od 6,09 miliona (44 odsto više nego u 2022); rezultat je bio negativan u iznosu od 282 hiljade eura, što je ipak 78 odsto bolje od gubitka iz prošle godine, kada je negativni rezultat za ovu, novu kompaniju na tržištu bio 1,02 miliona eura.

Izlazak iz “crvenog” u 2024?

Značajno se poboljšala EBITD-a, sa negativne na nivou od 1,02 miliona iz 2022, na svega 52 hiljade “u crvenom” u 2023. Ako se nastavi trend duplo bržeg rasta prihoda od rasta rashoda, realno je da ova kompanija u ovoj godini, a svojoj četvrtoj na crnogorskom tržištu, ostvari pozitivne poslovne rezutate.

Povećali su broj zaposlenih, sa 19 na 23, gdje treba napomenuti da je judstvo kompanija za dostavu ipak pretežno “saradničko”. Naime, ova kompanija, koja u Crnoj Gori postoji od februara 2021. godini, samo je u prvoj godini postojanja angažovala preko 200 zaposlenih i saradnika. Još tada su uspostavili saradnju sa oko 500 partnera, među kojima su neke od najvećih i najznačajnijih imena crnogorske ekonomije.

Tokom 2023. godine poslovali su u devet crnogorskih gradova – u Baru, Budvi, Cetinju, Herceg Novom, Podgorici, Kotoru, Nikšiću, Tivtu i Ulcinju.

Glovo je jedna od prvih multikategorijalnih aplikacija koje povezuju restorane, apoteke, prehrambene lance i prodavnice široke namjene, uključujući i kategoriju „bilo šta“ koja korisnicima omogućava da naruče šta god žele u svom gradu. Osnovan u Barseloni 2015. godine, Glovo posluje na 25 tržišta u više od 1300 gradova u Jugozapadnoj i Istočnoj Evropi i Africi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *