Fed opet zadržao nepromenjene kamatne stope

Dodajte komentar
Powell - Foto: FED

Zvaničnici američke centralne banke Federalnih rezervi zadržali su u sredu kamatne stope na najvišem nivou u posljednje 23 godine, nudeći neizvjesnost u pogledu budućih troškova zaduživanja.

Investitori ipak očekuju smanjenje kamatnih stopa kasnije ove godine, koje su trenutno u opsegu između 5,25 i 5,50 odsto.

Stopa inflacije, koja prati tempo rasta cijena, iznosila je 3,4 procenta u decembru u SAD, počevši da se približava stopi od dva odsto koliko je ciljani nivo centralne banke, prenosi BBC. Fed nije podizao kamatne stope od jula, a ovomjesečni sastanak bio je četvrti bez promjena.

Saopštenje Feda posle dvodnevnog zasijedanja više ne ističe mogućnost povećanja kamatnih stopa. Fed je takođe upozorio da njegovi zvaničnici nisu „očekivali da će biti prikladno smanjiti ciljani opseg (kamata) dok ne stekne veće povjerenje da se inflacija održivo kreće ka dva odsto“.

Budući da su se strahovi od recesije povukli, analitičari ocjenjuju da Federalne rezerve neće žuriti da umanje visoke kamatne stope. Uopšteno govoreći, američka ekonomija ostala je neočekivano otporna, što bi trebalo da ublaži pritisak na Fed da požuri.

Ipak, Komitet za bankarstvo Senata poslao je pismo predsjedniku Feda Džeromu Pauelu (Jerome Powell) u kojem su pozvali centralnu banku da smanji stope „početkom ove godine“, jer je sve očiglednije da restirktivna monetarna politika više nije pravo sredstvo za borbu protiv inflacije, prenosi Biznis.rs.

U obraćanju nakon sastanka Pauel je rekao da vjeruje da je kamatna stopa Feda vjerovatno dostigla vrhunac u ovom ciklusu pooštravanja i da će, ako se ekonomija bude razvijala prema očekivanjima, biti prikladno da centralna banka počne da „povlači uzdržanost politike u nekom trenutku ove godine“.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *