Novi štrajk u Njemačkoj: Blokada avio-saobraćaja

Dodajte komentar

Najveći sindikat zaposlenih u javnom sektoru Verdi pozvao je sigurnosno osoblje na štrajk. I ovaj primjer je dokaz za sve jaču ulogu sindikata.

Nakon blokade željezničkog saobraćaja, stanovnike Njemačke u četvrtak (1.2.) očekuje nova blokada. Očekuje se da će većina od 25.000 zaposlenih u kontroli putnika i robe kao i djelatnika servisnih usluga poput vozača aerodromskih autobusa, obustaviti rad na 24 sata.

Štrajkom su pogođene svi veći aerodromo pa i one tranzitni poput frankfurtskog, što bi se moglo odraziti i na one putnike koji Njemačku koriste kao stanicu na putu do krajnjeg cilja. Štrajk je “pošteđen” samo aerodrom u Münchenu.

Posljednji štrajk u martu prošle godine prouzrokovap je otkazivanje većine letova iz i za Njemačku, navodi Deutsche Welle.

Prošle godine Verdi je tražio bolje uslove za svoje članove, sada traži 2,8 posto veće plaće dodatke za prekovremene sate.

Ovaj štrajk, kao i prije toga štrajk mašinovođa, koji je na punih pet dana blokirao željeznički saobraćaj u Njemačkoj, pokazuje jačanje uloge njemačkih sindikata.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *