Andrija Pešić, izvršni direktor Wiener Stadtische životnog osiguranja: Prethodna godina bila najuspješnija od osnivanja naše kompanije

Dodajte komentar

“Protekla godina, uprkos konačnim rezultatima, nije bila jednostavna za naše poslovanje, a i za sektor osiguranja u cjelini. Imali smo veoma visoku inflaciju, naročito u prvom dijelu godine. To je bio jedan globalni izazov sa kojim smo se mi u našoj kompaniji u Crnoj Gori suočili prvi put od svog osnivanja. Na taj izazov smo odgovorili, u to sam duboko uvjeren, upravo onako kako smo i trebali, a to je prilagođavanjem naših proizvoda, optimizacijom prodajnih procesa, boljim marketing kampanjama i još boljim servisom prema našim klijentima i prodajnim partnerima. Uspjeli smo da već dosta uspješnu saradnju sa bankama u dijelu prodaje proizvoda osiguranja, na šta smo veoma ponosni, uzdignemo na još veći nivo, a da istovremeno predano radimo na jačanju i osnaživanju naše zastupničke i mreže agenata”, kazao je u intervjuu za Bankar.me Andrija Pešić, izvršni direktor Wiener Stadtische životnog osiguranja.

Kako biste ocijenili poslovne rezultate Wiener Stadtische životnog osiguranja tokom 2023. godine, posebno u kontekstu značajnog rasta premije i tržišnog učešća?

Prethodna godina je bila najuspješnija godina od osnivanja naše kompanije, stoga je prirodno da smo izuzetno zadovoljni ostvarenim. Da podsjetim vaše čitaoce, ostvarili smo bruto fakturisanu premiju u visini od 9,1 milion eura, što je rast od oko 20% u odnosu na 2022. godinu. Profit prije oporezivanja je iznosio nešto preko 800 hiljada eura, što je rast od čak 48% u odnosu na 2022. godinu. Zahvaljujući takvom rastu, povećali smo i tržišno učešće u oblasti životnog osiguranja na 38,8%, što nas čini ubjedljivim liderima u oblasti životnog osiguranja. I ne samo to. Ono na šta smo posebno ponosni jeste da smo u mnogim parametrima poslovanja pri vrhu svih kompanija iz sastava Vienna Insurance Group grupacije koje se, kao i mi, bave samo životnim osiguranjem. Stoga smo odlučili da, prvi put od osnivanja naše kompanije, isplatimo našem osnivaču i određeni iznos na ime dividende, kao dokaz naše uspješnosti i stabilnog razvoja. Već tradicionalno, i našim osiguranicima ćemo pripisati određenu dobit po njihovim polisama.

Kada smo već pomenuli našeg osnivača, Vienna Insurance Group, vrijedi istaći da je i grupacija ukupno ostvarila izvanredne rezultate u prethodnoj godini, pa je tako bruto premija iznosila 13,8 milijardi eura, što je dvocifren rast u odnosu na 2022.godinu, a dobit prije oporezivanja je povećana na 772 miliona eura (+32% u odnosu na 2022.godinu). Time se VIG dodatno učvrstio na poziciji lidera u oblasti osiguranja u regionu centralne i istočne Evrope. Ove godine grupacija slavi i rijedak jubilej, 200 godina od osnivanja, što će uz brojne prigodne svečanosti biti sigurno obilježeno i daljim jačanjem tržišne pozicije i glavnih parametara poslovanja, kako u Austriji tako i u cijelom regionu.

Koji su ključni faktori koji su doprineli ovom rastu, a posebno kako kompanija planira da održi ovaj trend u budućnosti?

Protekla godina, uprkos konačnim rezultatima, nije bila jednostavna za naše poslovanje, a i za sektor osiguranja u cjelini. Da podsjetim, imali smo veoma visoku inflaciju, naročito u prvom dijelu godine. To je bio jedan globalni izazov sa kojim smo se mi u našoj kompaniji u Crnoj Gori suočili prvi put od svog osnivanja. Na taj izazov smo odgovorili, u to sam duboko uvjeren, upravo onako kako smo i trebali, a to je prilagođavanjem naših proizvoda, optimizacijom prodajnih procesa, boljim marketing kampanjama i još boljim servisom prema našim klijentima i prodajnim partnerima. Uspjeli smo da već dosta uspješnu saradnju sa bankama u dijelu prodaje proizvoda osiguranja, na šta smo veoma ponosni, uzdignemo na još veći nivo, a da istovremeno predano radimo na jačanju i osnaživanju naše zastupničke i mreže agenata. Važan korak u daljem razvoju naše kompanije desio se u septembru prošle godine, kada smo se preselili u nove poslovne prostorije, kako bismo bili još bliži našim glavnim prodajnim partnerima i klijentima. Takođe, vjerujemo da je između ostalog i to doprinijelo snažnom rastu naših parametara poslovanja.

Rezultati za protekli dio tekuće godine su više nego obećavajući, mi ne samo da zadržavamo takav trend poslovanja već i dalje poboljšavamo naše rezultate. Za tri mjeseca ove godine fakturisali smo 2,7 miliona eura premije, što je čak za jedan milion više u odnosu na isti period prošle godine. Po preliminarnim podacima Agencije za nadzor osiguranja, to je značilo dalje jačanje naše tržišne pozicije, na čak 46 % kada je u pitanju bruto fakturisana premija životnog osiguranja.

Da li je Wiener Stadtische životno osiguranje u Crnoj Gori imalo neke posebne proizvode ili usluge koji su se istakli tokom 2023. godine? Kako su ti proizvodi/usluge doprinijeli ukupnom poslovanju kompanije?

Životno osiguranje u cjelini se mnogo promijenilo otkad smo mi osnovali kompaniju u Crnoj Gori. Prije svega, mijenjaju se potrebe i preferencije kupaca, njihovo finansijsko znanje, pismenost i interesovanja. Takođe, istovremeno se dešavaju, kao nikad ranije, tektonske promjene kada su u pitanju tehnološke inovacije, a i globalne ekonomske okolnosti su dosta volatilne. Ne očekujem da će ništa bitnije da se promijeni u narednim godinama, naprotiv, očekujem da će dinamika promjena biti samo još brža. Društva za osiguranje na takve promjene moraju odgovarati novim proizvodima, često i radikalno drugačijim u odnosu na postojeće. Tako smo i mi tokom prošle godine, pod pritiskom svih izazova koje sam pomenuo a naročito visoke inflacije, odlučili da razvijemo i ponudimo tržištu tzv. Unit-linked proizvod životnog osiguranja. Program smo nazvali “Moj aktivni kapital”, sa prodajom smo počeli 01.juna prošle godine, i prvi rezultati su više nego obećavajući. Zahvaljujući prije svega ovom proizvodu, uspjeli smo da za životno osiguranje zainteresujemo jednu potpuno novu ciljnu grupu, kreiramo ambijent da je životno osiguranje odjednom postalo atraktivan proizvod koji se i kupuje, a ne samo prodaje.

Možete li nam više reći o proizvodu, Moj Aktivni Kapital, i kakav je bio odziv klijenata na njega? Kakvu ulogu očekujete da će ovaj proizvod imati na tržištu životnog osiguranja u Crnoj Gori?

“Moj aktivni kapital” je proizvod koji omogućava našim osiguranicima dugoročno investiranje u odabrane investicione fondove, uz garantovanu osiguranu sumu za slučaj nepredviđenih okolnosti i mogućnost ugovaranja brojnih dopunskih osiguranja. Zahvaljujući tome, klijenti investiraju preko fondova u akcije najrenomiranijih svjetskih kompanija kao i u trgovinu obveznicama najrazvijenijih zemalja Evrope. Ova vrsta životnog osiguranja je već decenijama prisutna u razvijenom svijetu, a zahvaljujući Mom aktivnom kapitalu, dostupna je i građanima Crne Gore. Prodajni rezultati su za sada iznad plana, ali od ovog proizvoda tek očekujemo mnogo u narednim godinama, da uskoro postane i najprodavaniji proizvod u oblasti životnog osiguranja u Crnoj Gori.

Kakva su vaša predviđanja za dalji razvoj tržišta osiguranja u Crnoj Gori, imajući u vidu trendove i potencijalne izazove?

Tržište osiguranja u Crnoj Gori je još uvijek daleko od evropskih prosjeka. Više je razloga zašto je to tako. Ne ulazeći sada u njihovu argumentaciju, smatram da i pored odličnih rezultata koje većina osiguravajućih kompanija ostvaruje u posljednjim godinama, mi svi kao branša moramo da uradimo mnogo više kako bismo doveli do toga da počnemo da se približavamo razvijenom svijetu kada je osiguranje u pitanju. Ono što je sada po meni najvažnije jeste da, uz pomoć Agencije za nadzor osiguranja, a možda i još nekih državnih institucija i medija, radimo na povećanju finansijske pismenosti naših gradjana, jer je to preduslov svih narednih koraka.

Međutim, to što smo sada daleko od prosjeka zemalja članica Evropske Unije, pa i bližeg okruženja, zapravo je naša velika šansa, i to treba i posmatrati iz te perspektive. Naše prilike za razvoj tržišta su nevjerovatno velike. Uz dobra očekivanja po pitanju makroekonomskih pokazatelja u skorijoj budućnosti, rast ekonomije, dalje približavanje Evropskoj Uniji i nadam se puno članstvo do kraja ove decenije, posljedični rast životnog standarda, očekujem da nam predstoje zlatne godine razvoja osiguranja u Crnoj Gori.

Kako Wiener Städtische životno osiguranje planira da podrži dalji razvoj tržišta životnog osiguranja u Crnoj Gori, posebno imajući u vidu vašu vodeću poziciju na tržištu?

Naša pozicija tržišnog lidera u oblasti životnog osiguranja u Crnoj Gori svakako nosi i veću odgovornost ne samo za poslovanje naše kompanije, već i za razvoj ukupnog tržišta životnog osiguranja. Samim tim, i očekivanja tržišta i javnosti će biti takva. Duboko sam uvjeren da ćemo biti uspješni i u toj ulozi. Već smo probili led uvodjenjem Unit Linked proizvoda, i u narednom periodu ćemo prije svega raditi na daljoj promociji tog proizvoda, od kojeg zaista očekujemo da će promijeniti scenu životnog osiguranja. A tržište može očekivati i još takvih, sličnih stvari od naše kompanije u narednim godinama. Bićemo prvi kada su u pitanju proizvodne inovacije, a isto tako očekujemo da ćemo svojim uspjesima privući i nove investicione i prodajne partnere na tržište. Ono na šta smo i do sada veoma ponosni, a što će tek u budućnosti još više doći do izražaju jesu razni projekti iz oblasti digitalizacije koji su ili trenutno aktuelni ili će postati aktuelni u bliskoj budućnosti. Kao krunu tih aktivnosti, očekujemo i da ćemo postati pioniri online prodaje, ali to već ne zavisi samo od nas već i od zakonske regulative, za koju se nadam da će ići u tom pravcu.

Pomenuli ste ranije da vaš osnivač, Vienna Insurance Group, ove godine proslavlja 200 godina od osnivanja. Šta taj jubilej znači za kompaniju u Crnoj Gori i vaše klijente?

Veoma smo ponosni na tu činjenicu! Zaista, dvije stotine godina je jako dug period, ne možemo ni zamisliti na koje je sve izazove jedna kompanija morala da odgovori tokom tog perioda da bi uopšte opstala na tržištu, a mi smo pritom postali još i najveća osiguravajuća grupacija u regionu centralne, istočne i jugoistočne Evrope. Što se tiče nas u Crnoj Gori, pripadnost takvoj grupaciji nam svakako pomaže u radu. U pitanju je velika mreža kompanija i kolega, najuspješnijih na mnogo većim i razvijenijim tržištima, stoga smo u prilici da dobar dio njihovog znanja i iskustva koristimo i u Crnoj Gori, što je vjerujemo veliki benefit koju dobijaju svi naši klijenti a i naše tržište osiguranja. Našim klijentima činjenica da grupacija kojoj su dali svoje povjerenje traje toliko dugo i na tim nivoima uspjeha, svakako doprinosi osjećaju da se njihov novac nalazi na sigurnom i da je u krajnjem njihov život osiguran na najboljem mogućem mjestu. Stoga bih i njima na kraju čestitao ovaj veliki jubilej.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *