Kako evropske države potiču odlazak na posao biciklom: U Holandiji moguće zaraditi dodatnih 450 eura

Za mnoge odlazak na posao znači biti zarobljen za volanom automobila usljed saobraćajne gužve ili gurati se za mjesto u javnom prevozu.

Međutim, širom Evrope je sve više onih koji automobil ili javni prijevoz mijenjaju za bicikl. Koristi od korištenja bicikla su višestruke – štedi se novac, zdravije je i prihvatljivije je za oklinu.

Prema jednom istraživanju, oni koji biciklom idu na posao imaju 45 posto manji rizik od raka i 46 posto manji rizik od kardiovaskularnih bolesti. Sve je više gradova Starog kontinenta koji imaju poticaje za korištenje bicikala za dolazak na posao.

Holandija

Krenimo od države koja je dugo svjetski prepoznatljiva po biciklima – Holandije. Stanovnici ove zemlje dnevno u prosjeku bicikliraju 2,6 kilometara. Kada bi ovo bio slučaj u cijelom svijetu, kako je utvrđeno takođe jednim istraživanjem, godišnja globalna emisija ugljenika bi bila manja za 686 miliona tona, što je više od cijelog karbonskog otiska Velike Britanije.

Za bicikliste u Holandiji postoji podsticaj u obliku naknade za kilometražu. Naime, kompanije od 2006. daju radnicima 0,19 eura po pređenom jednom kilometru. Radnici ovaj novac jednostavno mogu staviti u džep. Tako da zaposleni koji tokom pet radnih dana dnevno biciklom pređe 10 kilometara godišnje može zaraditi dodatnih 450 eura.

Belgija

Sličan podsticaj postoji u Belgiji, u kojoj je moguće dobiti 0,24 eura po kilometru. Kako piše list Brussels Times, svaki peti zaposleni malih i srednjih firmi je u prvoj polovini 2022. dobio ovu naknadu.

Francuska

Francuski radnici mogu dobiti 0,25 eura po kilometru na putu od kuće do posla, s tim da godišnji maksimum po ovoj vrsti podsticaja iznosi 200 eura. U pilot fazi je bilo uključeno 18 kompanija koje su davale ovu vrstu podsticaja te je tom prilikom utvrđeno da se broj aktivnih biciklista povećao za čak 50 posto.

Italija

Podsticaji u Italiji se razlikuju od grada do grada. Među tim italijanskim gradovima je Firenca koja će jednogodišnji program podsticaja početi primjenjivati 3. juna. Pa tako svi oni stanovnici Firence koji se nakon uvođenja poticaja odluče da na posao idu biciklom, a ne automobilom, mogu dobiti po 0,20 eura po kilometru pređenom unutar grada, s tim da mjesečni maksimum po ovoj vrsti podsticaja iznosi 30 eura. Oni koji već koriste bicikl kao prijevozno sredstvo do posla mogu dobiti 0,15 eura po kilometru.

Da bi se novac dobio potrebno je koristiti mobilnu aplikaciju Pin Bike. Korištenjem ove aplikacije moguće je od firentinske vlasti dobiti i bonus od 100 eura za najviše sakupljenih bodova. Ti bodovi se dobijaju za kilometražu, kao i za učešće u različitim događajima i anketama.

Nadalje, u Bariju daju 0,25 eura po kilometru, s tim da mjesečni maksimum po ovoj vrsti poticaja iznosi 25 eura. Osim toga, italijanska vlada daje vaučere za kupovinu novog bicikla.

Velika Britanija i Luksemburg

S druge strane, pojedine države ne daju podsticaje po pređenom kilometru, već daju poticaje za kupovinu bicikla. Svaki radnik u Luksemburgu može uštedjeti do 300 eura poreza ukoliko kupi novi bicikl koji će koristiti za dolazak na posao. U Velikoj Britaniji je prilikom kupovine bicikla moguće dobiti poreznu olakšicu do 32 posto.

Poticaji u najavi

Vlasti država širom Evrope takođe planiraju podsticaje za korištenje bicikla. Pa tako španska vlada planira primijeniti program “En Bici al trabajo” kojim će se radnicima plaćati dolazak na posao biciklom, piše Euronews.

Izvor: Klix

Podijeli ovaj članak