Srbija spremna da kupuje dio tečnog gasa iz Crne Gore

Dodajte komentar

Predsjednici Srbije i Crne Gore, Aleksandar Vučić i Jakov Milatović, razgovarali su u Beogradu o važnim temama – od infrastrukturnih pitanja, izgradnje auto-puteva koji će povezivati dvije zemlje, da se iz Beograda do Podgorice stiže za oko četiri sata, potrebi za daljom izgradnjom željezničke pruge, daljim povezivanjem i u energetskom smislu.

To se odnosi na dalekovod Pljevlja-Bajina Bašta, kod kojeg postoje tehnička neslaganja i problemi, što se na sastanku analiziralo. Govorilo se i o najavi iz Crne Gore, koja planira da napravi terminal za tečni gas u Baru, prenosi RTS.

„Srbija je zainteresovana da dio tog tečnog gasa kupuje, zato smo spremni da čelične cijevi odmah pustimo prema mjernoj stanici koja bi bila u Bijelom Polju. Dakle, Zlatibor – Prijepolje – Bijelo Polje mjerna stanica mogla bi da se poveže, i da značajne količine tog gasa preuzimamo“, izjavio je Vučić.

Naveo je da bi dnevno bilo moguće preuzeti 2,7 miliona kubnih metara, što, kako je ocijenio, nije dovoljno, ali bi pomoglo daljoj sigurnosti snabdijevanja i diversifikaciji gasnog snabdijevanja u budućnosti.

Na sastanku je bilo govora i o mogućnosti uvođenja direktnog platnog prometa između Srbije i Crne Gore, a Vučić je istakao da je to važno pitanje, i jedna od prepreka u razvoju biznisa i ekonomskih odnosa dvije zemlje.

„Ne bih da govorim o tome ko je za to krivac, ali samo želim da znate da je sa naše strane to potpuno čisto. Ovde je u pitanju nešto drugo. Najveći broj korespodentskih banaka u Crnoj Gori je iz Švajcarske i Njemačke, pa oni žele da sa tim rade. Kod nas to funkcioniše 15 godina sa Bosnom i Hercegovinom, gdje je valuta za plaćanje konvertabilna marka. Po principu međunarodnog kliringa, tu nema problema“, naveo je Vučić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *