Azijska tržišta: Investitori oprezni uoči objave američkog i indijskog podatka o inflaciji

Dodajte komentar

Azijsko-pacifička tržišta bila su mješovita uoči ključnih podataka o inflaciji iz Indije i SAD-a u srijedu.

Ekonomisti očekuju da će stopa inflacije u SAD-u za jun blago pasti na 5%, u odnosu na 5,3% u maju, na temelju Reutersove ankete. Ispis inflacije, zajedno s podacima o proizvođačkim cijenama u četvrtak, daće naznake o putu Federalnih rezervi za povećanje stopa.

U Japanu je Nikkei 225 pao 1,16%, dok je Topix pao 0,87%. U zemlji je veleprodajna inflacija usporila na najniži tempo u šest mjeseci, pri čemu je indeks cijena korporativnih dobara porastao samo 4,1% na godišnjem nivou, pokazuju zvanični podaci.

Južnokorejski Kospi pao je 0,15% niže, dok je Kosdaq zabilježio manji gubitak od 0,07% jer je stopa nezaposlenosti u zemlji lagano porasla na 2,6% u junu.

Indeks Hang Seng u Hong Kongu otvorio je rast od 1%, dok su indeksi kontinentalne Kine svi bili u negativnom području. Shanghai Composite pao je 0,2%, dok je Shenzhen Component neznatno pao.

Australijski S&P/ASX 200 dobio je 0,47%, vodeći referentni indeksi u regiji.

Tokom noći u SAD-u sva su tri glavna indeksa porasla, a Dow Jones Industrial Average najviše je ojačao na 0,93%. Nasdaq Composite usmjeren na tehnologiju popeo se 0,55%, a S&P 500 0,67%.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *