Kineski Zijin Mining Group dodatno ulaže u eksploataciju bakra

Zijin Mining Group u Majdanpeku

Kineska multinacionalna kompanija Zijin Mining Group planira povećati eksploataciju bakra u Srbiji na 450.000 tona godišnje, najavio je prije nekoliko dana direktor te rudarske kompanije Chen Jinghe, javlja novinska agencija Beta.

Time bi Srbija postala najveći dobavljač ove sirovine u Evropi.


Zijin će povećati i iskopavanje zlata u Srbiji, za koje se očekuje da će iznositi deset tona godišnje, najavio je i Chen Jinghe tokom posjeta novinarskih ekipa iz Srbije Kini.

Istakao je da je ulaganje te firme u srpski RTB Bor, koji je preuzela, četiri puta veće od planiranih nešto manje od 1,3 milijarde dolara, te da je iskop premašio očekivanja i obaveze iz ugovora potpisanog 2018. godine.

Najavio je i da će buduća ulaganja Zijina biti usmjerena na razvoj podzemnih rudnika bakra i zlata, pri čemu se rezerve bakra procjenjuju na oko 20 miliona tona, a zlata na 700 do 800 tona.

Zijin je prošle godine u Srbiji iskopao 240.000 tona bakra i 7,5 tona zlata.

Prema srpskom Ministarstvu rudarstva i energetike, 31 firma trenutno sprovodi geološka istraživanja zlata i srodnih metala u zemlji, što je gotovo dvostruko više nego prošle godine.

Ukupne dokazane rezerve rude bakra, zlata i srodnih metala Geološki zavod Srbije procjenjuje na oko 1,7 milijardi tona. Kao i kod bakra, najveća nalazišta zlata su u istočnoj Srbiji, gdje su najveći rudnici Majdanpek i Bor.

Izvor: Beta

Podijeli ovaj članak