Dionice NLB-a na meti kupaca, ubrzano rastu

Dionice NLB-a ove godine je zabilježila rast od gotovo 30 odsto, a u prošloj čak gotovo 45 odsto, ako ne računamo isplate dividendi.
Ova impresivna rast dionica temelji se na uspješnom poslovanju banaka , što je rezultat visokih kamatnih stopa u relativno kratkom razdoblju. Visoke kamatne stope direktno su uticale na povećanje kamatnih prihoda varijabilnih kredita, što je NLB-u omogućilo povećanje profitabilnosti. Rastom Euribora, koji je od januara 2022. porastao s -0,5 na 3,8 odsto, NLB je uspjela poboljšati finansijsku sliku i ostvariti dodatne prihode od kamata.

Osim toga, prihodi od kamata povećali su se i razlike u kamatnim stopama između depozitnih klijenata i onih koje je banka pribavila s drugim finansijskim tržištima, poput ECB-a i međubankarskog tržišta. Rezultat tih povoljnih uslova bio je dobit NLB-a u prošloj godini od 550 miliona eura, što za 20 miliona dionica banke znači 27,5 eura po dionici. Na osnovu tih rezultata NLB je za ovu godinu najavila udvostručenje dividendi od 11 eura po dionici.

Uz trenutno stabilno poslovanje i pozitivan izgled za budućnost, možemo očekivati ​​da će NLB nastaviti sa dobrim isplatama dividende. Eventualno preuzimanje drugih banaka u regiji moglo bi dugoročno dodatno osnažiti ovu tendenciju. Ulagači i analitičari s nestrpljenjem očekuju dalje informacije koje će NLB podijeliti na dolazećem Danu investitora. Događaj će se vjerovatno fokusirati na strategije za održavanje rasta dobiti i planove za buduće poslovanje, uključujući moguće akvizicije koje bi mogle dodatno ojačati tržišnu poziciju NLB-a.

 

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak