Musk smatra da bi dolar mogao postati bezvrijedan

Elon Musk je izazvao brojne reakcije zbog objave o velikom državnom dugu Sjedinjenih Američkih Država, upozorio je kako će američki dolar postati bezvrijedan ako se ništa ne preduzme.
Kako prenosi The Blaze, državni dug SAD-a veći je od 34 hiljade milijardi dolara.

“Moramo učiniti nešto u vezi s našim državnim dugom ili dolar neće vrijediti ništa”, objavio je Musk na društvenoj mreži X kao odgovor na objavu influensere koja je uključila citat savjetnika bivšeg predsjednika SAD-a za nacionalnu sigurnost HR McMastera koji poziva na izdvajanje sredstava za odbranu.

“Samo navodim očigledno”, dodao je Musk kasnije.

Politički novinar Ed Krassenstein napisao mu je da je problem što se niti jedna administracija ne želi baviti pitanjem državnog duga jer je dugoročno rješenje vjerovatno kratkoročne štete za privredu.

Senator Kentuckyja Rand Paul rekao je kako je državni dug zapravo najveća prijetnja američkoj nacionalnoj bezbjednonosti i upozorio da “ludim rasipanjem Amerikanci prijete postojanju vlastite valute, a možda i zemlje”.

Republikanska senatorka Cynthia Lummis iz Wyominga takođe je izrazila stav da je “naš dug najveća prijetnja kojom se naša zemlja danas suočava”.

 

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak