Ko u Evropi najviše radi sedmično

Tokom godine, zaposleni u većini zemalja svijeta sedmično sada rade manje sati nego u prethodnim decenijama. Zapravo, najmanje u istoriji. Ovaj trend je primjetan još od početka 50-ih godina prošlog vijeka, pa danas prosječan radnik u zemljama Evrope radi nekoliko stotina sati manje godišnje od radnika iz 50-ih i 60-ih godina.

Kada je riječ komšijama, Hrvatska je kasnila u tom procesu, pa je 90-ih prosječan zaposleni u Hrvatskoj radio do 400 sati godišnje više od zaposlenog u Njemačkoj, 350 sati više od radnika u Švedskoj, 200 sati više od zaposlenog u Velikoj Britaniji, 100 sati više od zaposlenih u SAD itd.

Na ukupan broj stvarno odrađenih radnih sati u zemlji mogu uticati brojni faktori. Zakonska ograničenja, broj neradnih dana tokom cijele godine, prosječna dužina godišnjeg odmora, te kulturne navike i poslovni “običaji”.Savremeni standard je 8 sati dnevno i 40 sati sedmično, ali u svakoj državi postoje zakonske naknade za prekovremeni rad.

Mnogi odlučuju da rade više od standardnih 40 sati sedmično, bilo dobrovoljno ili iz nužde. No, sudeći po anketi o radnoj snazi ​​koju su dužne sprovesti sve zemlje EU, u Hrvatskoj je relativno malo ljudi koji obično rade 49 sati ili više sedmično. Hrvatska je jedna od zemalja EU sa najmanjim postotkom onih koji su u istraživanju naveli da često rade 49 i više sati sedmično. Procenat je manji samo u Mađarskoj (2,2 odsto), Estoniji (2 odsto), Rumuniji (1,8 odsto), Litvaniji i Letoniji (1,1 odsto) i Bugarskoj (0,4 odsto).

U EU je najviše zaposlenih često radilo 49 ili više sati sedmično na Islandu (13,8 odsto), Grčkoj (11,6 odsto), Kipru (10,4 odsto), Francuskoj (10,1 odsto) i Italiji (9 odsto). U svim ovim zemljama u posljednjih 10 godina opada postotak onih koji često rade “na duge sate”, kao i u većini drugih zemalja EU.

Na nivou EU  jemnogo više menadžera koji često rade 49 sati ili više sedmično, 21,9 odsto. Otprilike, na nivou EU svaki peti menadžer radi “duge sate”.

Ako se pogleda prosječan broj radnih sati svih zaposlenih, dakle prosjek za sve, u EU je najduža radna sedmica u Grčkoj (40,9 sati), Poljskoj (40,2 sata), Rumuniji i Bugarskoj (40,1 sat), Kipru (39,9 sati) i Hrvatskoj (39,8 sati).

Najmanje sati sedmično zaposleni provode na poslu u Holandiji (31,6 sati), Danskoj (33,9 sati), Norveškoj (34,5 sati) i Njemačkoj (34,9 sati). Dakle, prosječan radnik u Njemačkoj provede gotovo pet sati manje sedmično na poslu od prosječnog radnika u Hrvatskoj.

Raspodjela radnika po sedmičnim radnim satima uvelike varira među zemljama članicama EU. Tako u Njemačkoj 23,7 odsto zaposlenih radi između 36 i 39 sati sedmično, u Danskoj i Francuskoj čak svaki drugi zaposleni radi toliko, a u Hrvatskoj svaki sedmi (14,8 posto).

Izvor: Index.hr

 

Podijeli ovaj članak