Ovo su najvrjednije kompanije u Evropi, koje ubjedljivo vode na tržištu

Mapa najvrijednijih kompanija objavljena je u Visualcapitalistu, a kao što vidite analizirano je 11 velikih ekonomija EU, odnosno tržišna kapitalizacija pojedinih kompanija.

NovoNordisk trenutno vredi više od 550 milijardi dolara, što ga čini najvrjednijom kompanijom u Evropi sa velikom razlikom. Farmaceutski gigant specijaliziran je za lijekove za dijabetes i lijekove za mršavljenje. Potražnja za njima, poput Ozempica, porasla je zbog njihove sposobnosti smanjenja težine, čak je uzrokovala nestašice širom svijeta.

Luksuzni supergigant LVMH — koji posjeduje brendove kao što su Tiffany, Christian Dior i TAG — druga je najveća evropska kompanija po tržišnoj kapitalizaciji, sa 420 milijardi dolara.

Prva tri zaokružuje ASML, koji čini opremu ključnu za proizvođače čipova, i vrijedi 380 milijardi dolara.

Kada se posmatra region, postoji ogroman disparitet između zemalja članica EU i njihovih najvrjednijih kompanija. Na primjer, kao što je ranije spomenuto, danski NovoNordisk i francuski LVMH vrijede između 400 i 550 milijardi dolara svaki. U međuvremenu, neke zemlje nemaju ni jednu kompaniju kojom se javno trguje u vrijednosti većoj od milijardu dolara, piše Visualcapitalist.

U stvari, samo 12 zemalja EU (manje od polovine unije) je dom za 100 najvrjednijih kompanija bloka. Dodatne četiri zemlje su zastupljene ako se pogleda lista 200 najboljih kompanija.

Podijeli ovaj članak