Državna firma za sječu umjesto dosadašnjeg sistema koncesija

Vlada Crne Gore trebalo bi do 30. juna da donese odluku o osnivanju privrednog društva koje će ubuduće gazdovati šumama i baviti se, pored uzgoja i održavanja, sječom i prodajom drveta.

To je navedeno u prijedlogu novog zakona o šumama koji je usvojen na sjednici Vlade 30. aprila, kojim se planira ukidanje sadašnjeg sistema korišćenja šuma putem dodjela koncesija.

Zakon predviđa da šumom i šumskim zemljištem gazduje privredno društvo čiji je osnivač Vlada Crne Gore sa stopostotnim udjelom.

Kako se prijedlogom razrađuje, gazdovanje šumama podrazumijeva pošumljavanje, podizanje novih šuma, uzgoj, zaštitu, sanaciju i očuvanje kao i korišćenje šuma. Korišćenje obuhvata sječu, izvoz, iznošenje i druge vidove transporta, zatim korišćenje drugih šumskih nedrvnih proizvoda kao i izgradnju i održavanje putne infrastrukture, promet i prodaju šumskih proizvoda kao i održavanje i unapređenje funkcija šuma.

Pobjeda navodi da je u suštini, riječ o povratku na raniji koncept upravljanja i gazdovanja prije uvođenja koncesionog sistema koji je nakon gotovo 20 godina primjene pokazao, u našim uslovima, brojne manjkavosti i, prema ocjeni ekologa, predstavnika civilnog sektora, ali i institucija uticao na nazadovanje, degradaciju i narušavanje resursa.

Zakonom je precizirana i srazmjernost uzgojnih radova i obima sječe, koji se podjednako odnosi i na privatne vlasnike i korisnika šume u državnoj svojini.

Ti radovi se nalažu samim odobrenjem kojim se dozvoljava sječa, a korisniku šume u državnoj svojini osnovama gazdovanja šumama u skladu sa zakonom.

Predviđa se da zakon o šumama stupi na snagu 1. januara 2025. godine dok će podzakonski akti za sprovođenje zakona biti donijeti u roku od 12 mjeseci od stupanja na snagu zakona. Uporedo, ostavlja se period za usvajanje planskih dokumenta i strateški razvoj šumarstva.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak