Japan nakon 1967. ponovo počinje izvoz oružja

Dodajte komentar

Japan je u utorak ukinuo zabranu prodaje oružja inostranstvu koju je uveo prije gotovo pola vijeka, usred regionalnih tenzija s kineskim susjedom. 
Desna vlada Shinza Abea odobrila je novu doktrinu umjesto zabrane koja datira iz 1967. godine, izjavio je glavni sekretar vlade Yoshihide Suga.

Japan će moći  izvoziti vojnu opremu (radije koristi izraz “obrambeni materijal”) zemljama koje se nalaze duž pomorskih puteva kojim prolazi neophodan i vitalan uvoz nafte i plina za Japan.

Moglo bi se, dakle, raditi o Indoneziji, Vijetnamu i Filipinima, zemljama na obali Južnog kineskog mora koje su zabrinute, poput Japana, zbog rastućih pomorskih ambicija Kine. Tokio bi im tako mogao prodati polovne brodove.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Po novim propisima, Japan međutim zabranjuje izvoz oružja koje bi moglo predstavljati prijetnju miru i sigurnosti u svijetu, a vlada će se unaprijed osigurati protiv svake opasnosti od reizvoza u treću zemlju.

“U skladu s novim načelima poduzeli smo mjere da transfer obrambene opreme bude transparentniji. To će doprinijeti miru i saradnji u skladu s načelom proaktivnog pacifizma”, istaknuo je Suga, dodajući da će Japan odsad učestvovati u programima razvoja i proizvodnje obrambenog materijala.

Novi propisi omogućiće razvoj i proizvodnju oružja u partnerstvu sa SAD-om, posebno u pogledu bombardera Stealth F-35, i evropskim zemljama, te izvoz vojne opreme u mirnodopske i humanitarne svrhe, kao u slučaju misija očuvanja mira UN-a.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *