Internet prevare vrebaju kartice

Dodajte komentar

Prevare putem bankovnih kartica su 2012. godine porasle prvi put za poslednje četiri godine, najviše zbog prevara preko interneta.

“Obim prevara putem kartica unutar Jedinstvene evropske platne zone (SEPA) je 2012. godine porastao prvi put od 2008. godine, prije svega zbog većih prevara preko interneta”, navodi se u izvještaju Evropske centralne banke (ECB).

Iz tog razloga, ECB je pozvala na preduzimanje dodatnih napora kako bi se osigurala bezbjednost plaćanja karticom preko interneta, s obzirom na rastući obim kupovina koje se obavljaju preko interneta.

Prema podacima ECB-a, na svakih potrošenih 2,635 eura preko kreditne i debitne kartice izdate unutar SEPA je izgubljen jedan euro, što čini oko 0,038 odsto cjelokupnih transakcija od 3,5 biliona eura, i što je porast sa 0,036 odsto iz 2011. godine.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Najnoviji podaci govore da moramo ostati oprezni u pogledu prevara preko kartica”, izjavio je potpredsednik EBC-a, Vitor Konstancio.

Izvještaj je, takođe, pokazao da su se kartice izdate u Francuskoj, Britaniji i Luksemburgu, suočile sa najvećim gubicima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *