Oštar sedmični pad dolara

Na tržištima valuta vrijednost dolara prema korpi valuta je prošle sedmice naglo pala, najviše prema jenu, što je posljedica intervencije japanske centralne banke na tržištu da zaustavi slabljenje jena.
Indeks dolara, koji pokazuje vrijednost SAD valute u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je prošle sedmice 1 odsto, na 105,08 bodova, a u jednom trenutku je pao na 104,52 poena, najniži nivo u skoro mjesec dana. Istovremeno, vrijednost dolara u odnosu na evropsku valutu skliznula je za 0,65 odsto, pa je cijena eura porasla na 1,0760 dolara.

Dolar je još snažnije pao u odnosu na japansku valutu, za 3,4 posto, a njen kurs je pao na 153,00 jena, blizu najnižeg nivoa u mjesecu.

Uprkos ponovljenim upozorenjima japanskih vlasti da bi mogle intervenisati da zaustave slabljenje jena, kurs dolara je sredinom sedmice probio iznad nivoa od 160 jena prvi put u 34 godine.

Ali to je bila granica koju japanske vlasti nisu htjele zanemariti, pa je japanska centralna banka intervenirala na tržištu prodajom dolara.

Zbog toga je narednih dana kurs dolara naglo pao, da bi u jednom trenutku pao na 151,96 jena, najniži nivo u skoro mjesec dana. Ove intervencije uzrokovale su i pad kursa dolara u odnosu na ostale najvažnije svjetske valute. Slabljenje dolara je i posljedica poruke američke centralne banke.

Zvaničnici Fed-a su u srijedu odlučili da ključne kamatne stope ostave nepromijenjene u rasponu od 5,25 do 5,50 posto jer, kako su rekli u saopštenju za javnost, nema daljeg napretka po pitanju inflacije.

Međutim, predsjednik Fed-a Jerome Powell rekao je na konferenciji za novinare da je malo vjerovatno dalje povećanje kamatnih stopa. Što se tiče smanjenja kamatnih stopa, sve je manje vjerovatno da će se Fed na tako nešto odlučiti prije jeseni.

U petak je objavljeno da je broj zaposlenih u SAD-u u aprilu porastao za 175.000, oko 70.000 manje nego što su analitičari očekivali, sa stopom nezaposlenosti koja je porasla sa 3,8 na 3,9 posto.

Plate su, s druge strane, u posljednjih 12 mjeseci porasle za 3,9 posto, manje od rasta od 4,1 posto prije mjesec dana. ‘Zahlađenje’ tržišta rada podržalo je procjene da bi Fed ove godine mogao dva puta sniziti kamatne stope, počevši od septembra.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak