Kurc: Zapadnom Balkanu mjesto u EU

Dodajte komentar

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc izjavio je Tanjugu da danas dolazi Beograd sa porukom da je budućnost svih zemalja zapadnog Balkana u EU, prenosi B92.

“Moja želja je da, što je prije moguće, od mog stupanja na dužnost posjetim sve zemlje zapadnog Balkana. Tu je prioritet naše spoljne politike. Moja poruka glasi da je budućnost svih zemalja zapadnog Balkana u Evropi i da će Austrija to i dalje svom snagom podržati”, kazao je austrijski šef diplomatije.

Prema njegovim riječima, Austrija ima “svaki interes da se Srbija dalje razvija ka stabilnoj i u najboljem smislu evropskoj državi”.

“Rado želimo da savjetima i djelima budemo uz Srbiju u pristupnim pregovorima sa EU. Lobiranje za Srbiju ću rado nastaviti i to ne moram čak ni da počnem, jer se moj prethodnik, vicekancelar Mihael Špindeleger, pismom svim partnerima u EU, prije tačno godinu dana, uspješno založio za otpočinjanje pristupnih pregovora sa Srbijom”, naveo je Kurc.

On je naglasio da je Srbija za Austriju “susjedna zemlja bez zajedničkih granica” i da Austrija ima duge i intenzivne veze sa Srbijom.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Povezani smo tijesno na više načina, preko istorije, kulture, ali i Dunava, koji nas kao transportni put i prirodni prostor povezuje. Jedan izraz te povezanosti je veliki broj građana srpskog porekla, koji žive u našoj zemlji. Iz toga rezultiraju mnogobrojne ljudske, ekonomske i kulturne veze. Za Austriju je to od velikog značaja i vrijednosti”, istakao je Kurc.

“Danas je, naravno, i privreda jako važan faktor. Austrija je u Srbiji najveći investitor. I posebno važni su Srbi, koji žive u Austriji i koji su Beč učinili jednim od najvećih srpskih gradova u svijetu”, naglasio je šef austrijske diplomatije u izjavi Tanjugu.

Ministar inostranih poslova Austrije sastaće se danas u Beogradu, kako je najavljeno, sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, prvim potpredsjednikom vlade Aleksandrom Vučićem i šefom diplomatije Ivanom Mrkićem.

On će prisustvovati i prezentaciji Senata privrede Srbije, ispostavi Senata privrede Austrije, kojim predsedava bivši austrijski vicekancelar Erhard Busek.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *