Potpisan ugovor sa Kinezima za Bar-Boljare

Dodajte komentar

Okvirni Sporazum i Ugovor o gradnji, projektovanju i nabavci i ugradnji opreme i materijala za autoput Bar-Boljare, odnosno prioritetnu dionicu Smokovac-Mateševo, potpisan je danas.

Dokumenta su potpisali ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović i predstavnici kineske kompanije.

Ministar Ivan Brajović očekuje da Izmjene i dopune zakona o međudržavnom sporazumu i Zakon o autoputu budu  upućeni u Skupštinu Crne Gore na prvom proljećnom redvono zasijedanju.

„Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić mi je rekao da će na prvom redovnom zasijedanju Izmjene i dopune zakona o međudržavnom sporazumu biti na dnevnom redu. Takođe, i Zakon o autoputu će vjerovatno tada biti na istoj sjednici, pa očekujem da sve bude gotovo u prvoj polovini proljećnog skupštinskog zasijedanja“, rekao je nakon današnjeg potpisivanja ugovora Brajović.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Prema njegovim riječima od danas počinju i pregovori sa EXIM bankom oko finansijske isplativosti projekta.

„Sve raspoložive informacije mi govore da će razgovori biti oknočani veoma brzo“, istakao je Brajović.

On je rekao da je eksproprijacija u najvećem dijelu završena u iznosu od 2.300.000 eura, a ostatak će biti završen do kraja nedjelje.

Kako će za realizaciju ovog projekta EXIM banka obezbijediti 85 odsto sredstava, novinari su pitali ministra Brajovića kako će Crna Gora obezbijediti ostalih 15 odsto.

„Budžetom za ovu godinu predviđeno je da se Crna Gore može zadužiti 100 miliona eura. A u 2015. i 2016. godini biće nam omogućeno zaduženje po 250 milioa eura, i u 2017. 209 miliona. Prvi dio od 10 odsto kineskoj kompaniji CRBC biće uplaćen kad počnu radovi“, najavio je Brajović.

Predstavnik kineske EXIM banke Peng Siao Đin je kazao da je ta banka poslala ekspertski tim da procjeni opravdanost projekta.

Podsjećamo da su pregovori sa ekspertima prvorangiranih na tenderu za gradnju autoputa – Kineske kompanije za telekomunikacije i infrastrukturu CCCC i njene kćerke firme CRBC, o ugovoru o projektovanju i izgradnji počeli 10. januara.

Ugovor je parafiran 1. februara.

CCCC i CRBC su ponudile da prioritetnu dionicu autoputa od Smokovca do Mateševa izgrade za 809,58 miliona eura.  (cdm.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *