I Britanija se prodaje bogatašima

Dodajte komentar

Bogati stranci mogli bi učešćem u aukciji za 100 britanskih “premijum” viza sa cijenom od 2,5 miliona funti, po ubrzanoj proceduri da steknu pravo na boravak.

Za sada su imigranti mogli da dobiju boravišnu vizu ako bi investirali milion ili više funti u Veliku Britaniju.

Komitet za migraciju međutim, navodi da britanski građani nisu imali veliku korist od toga, te stoga predlaže da se udvostruči minimalan iznos za investicije na dva miliona funti i organizuje aukcija ograničenog broja viza sa početnom cijenom od 2,5 miliona funti.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Putem investicija u iznosu od najmanje milion funti, stalni boravak u Britaniji su dosad osigurali najviše bogati Rusi i Kinezi, a zatim slijede Amerikanci, Egipćani, Indijci.

Predložene izmjene u izvještaju Komiteta odnose se samo na pravo stalnog boravka stranaca u Velikoj Britaniji, a ne na dobijanje britanskog državljanstva, dok će konačnu odluku o predlogu donijeti ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej, navodi BBC (Bi-Bi-Si).

Portparol ministarstva je izjavio da “će vlada uzeti u razmatranje preporuke Komiteta”.

Na sličan korak odlučila se i Malta. Naime, malteški parlament lani je u novembru odobrio prodaju državljanstva za 650.000 eura državljanima trećih zemalja. Premijer Joseph Muscat procijenio je da bi se time u prvih godinu dana moglo da prikupi 30 miliona eura, što znači da bi državljanstvo kupilo oko 45 ljudi koji bi dobili pravo na rad i boravak u cijeloj Uniji. b92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *