Korupcijski skandal oslabio evropske dionice

Dodajte komentar

Evropske dionice oslabile su u ponedjeljak pod pritiskom korupcijskog skandala u špansko vladajućoj stranci i neizvjesnosti oko skorašnjih italijanskih parlamentarnih izbora, koji su s obzirom na visok nivo tržišta podstakli talas dobitnih prodaja. 

Indeks Londonske berze pao je 0,85 posto na 6.293 boda, frankfurtski DAX za 0,77 posto na 7.773 boda, a najveći je gubitnik bio pariški CAC, kliznuvši 1,37 posto i iznosio 3.721 bod.

Snažan pad zabilježili su i ključni španski berzanski indeks IBEX i italijanski FTSEBIB, za 1,84 odnosno 2,88 posto, budući da su korupcijski skandal u španskoj vladajućoj stranci i neizvjesnost uoči ovomjesečnih izbora u Italiji zaprijetili izgledima rasta eurozone i podastakli rast prinosa na obveznice.

Proteklih sedmica mediji su izvijestili da je najmanje desetak službenika stranke premijera Mariana Rajoya, uključujući i njega, dobijalo novac iz tajnog fonda kojim je upravljao blagajnik stranke. U Italiji su pak ankete pokazale da bivši premijer Silvio Berlusconi smanjuje zaostatak za čelnikom aktuelne tehničke vlade Marijom Montijem, iako ne dovoljno da osigura izbornu pobjedu.

Politička neizvjesnost valjani je razlog za rasprodaje, drži Nicola Marinelli iz Glendevon Kinga.

Među gubitnicima izdvajali su se evropski proizvođači automobila, koji su u prosjeku oslabili jedan posto. Renault je izgubio na vrijednosti 2,45 posto, Peugeot Citroena 2,3 a Volkswagen 1,55 posto.

Telekomunikacijske dionice bile su na gubitku u prosjeku 0,8 posto zbog zabrinutosti koju je izazvalo rezanje dividendi. Vodafone je oslabio 1,7 posto.

“Tržišta su vrlo jaka još od novembra prošle godine i tehnički smo spremni za korekcije u kratkoročnoj perspektivi”, zaključio je Marinelli, prenosi business.hr.

Indeks Tokijske berze Nikkei porastao je 0,62 posto na 11.260 bodova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *