Grupa radnika FEPa: Tužili firmu i ostali bez plate

Dodajte komentar

Sedamnaest radnika plužinske Fabrike elektroda (FEP) pod stalnim su pritiskom uprave i sindikata jer su tužili fabriku zbog neisplaćenih zarada, tvrde radnici.
Oni su FEP tužili zbog neisplaćenih zarada za 2010. i 2011. godinu, a žiro račun fabrike je u blokadi od polovine prošle godine. Sudski proces za neisplaćene plate iz prošle godine je u toku. Na osnovu sudskih presuda radnicima je isplaćeno oko 40 odsto potraživanja, dok za ostatak nema novca jer se protok novčanih sredstava odvija preko firme ,,Piva kom” koju je osnovala uprava preduzeća.Smatrajući da se time krši zakon i da 17 radnika ne može da ostvari svoja prava iz radnog odnosa, u oktobru prošle godine podnijeli su krivičnu prijavu protiv izvršnog direktora FEP-a Dragoslava Čabarkape i Dragana Ružića, koji je i direktor proizvodnje i predsjednik sindikata.
– Firma „Piva kom” osnovana je prije nekoliko mjeseci u okviru FEP-a, a njom rukovode isti ljudi kao i u fabrici. Pare sa računa te nove firme prebacuju se na račun sindikata koji od toga isplaćuje zarade radnicima, ali ne kao plate već je u listama navedeno da su to socijalna davanja. Tako je isplaćeno pet poslednjih plata za 2011. godinu. Pred Novu godinu svi radnici, osim nas 17 koji smo tužili firmu, dobili su „socijalna davanja” za avgust 2011. godine pa smatramo da na taj način uprava pokušava da nas natjera da odustanemo od tužbi – tvrde nezadovoljni radnici, prenosi dan.co.me.
Takozvana socijalna davanja obračunata su u visini plata, dok se, kako ističu, direktorima isplaćuje i po pet-šest puta više od radničkih plata.
– Radnicima FEP-a plate su od 200 do 300 eura, a naši direktori primaju od hiljadu do 1.800 eura, što im se računa kao socijalno davanje. Ako je firma u krizi, zašto se svima ne isplaćuje jednako. Svjesni smo i mi da je preduzeće u problemima, ali smo bili primorani da tužbama tražimo zarade koje mjesecima nijesmo dobijali, a sada nas krive za situaciju u fabrici. Nijesmo mi jedini u FEP-u koji pokušavamo na taj način da ostvarimo svoje osnovno pravo, ima ih još, predaju tužbe pojedinačno, kriju se i ćute – istakli su radnici. Za probleme u preduzeću krive Sindikat FEP-a koji, kako naglašavaju, ne postupa prema njima u skladu sa pravilima radničke organizacije jer je to možda jedina firma u Crnoj Gori čiji sindikat vode direktori.
– I nakon krivične prijave i ispitivanja u sudu, Čabarkapa i Ružić su na isti način isplatili dvije plate. To je i razlog zbog kojeg smo se obratili vrhovnom državnom tužiocu Ranki Čarapić od koje smo tražili zaštitu i kažnjavanje odgovornih u skladu sa zakonom – zaključuju radnici.

Mediji nijesu mjesto za rješavanje sukoba
Izvršni direktor FEP-a Dragoslav Čabarkapa nije želio detaljnije da komentariše navode radnika jer smatra da bi prepiska mogla dodatno da šteti firmi. On ističe da u FEP-u nijesu iscrpili sve metode i mehanizme za dogovor, pa se nada sporazumnom rješenju nastalih problema.
Čabarkapa je potvrdio da je račun firme u blokadi od aprila prošle godine i to na osnovu izršnih sudskih presuda. Ta blokada opterećuje poslovanje, ali, kako je kazao, poštovaće odluke suda čim se za to steknu uslovi. On nije želio da komentariše ni krivične prijave jer, kako je kazao, to je u postupku i predmet je pažnje nadležnih organa.
– Smatram da posebna medijska pažnja u ovom trenutku ne bi bila od koristi ni zaposlenima ni preduzeću, a ni privredi Crne Gore, naročito iz razloga jer će sjutra u 10 časova biti održani sastanci sa Svjetskom bankom u okviru podgoričkog modela gdje postoji mogućnost restrukturiranja kreditnih zaduženja FEP-a – naveo je Čabarkapa u odgovoru na optužbe radnika i dodao da poslovodstvo FEP-a, SO Plužine, kao i Investiciono-razvojni fond, koji ima većinski udio u toj fabrici, zajedno sa Vladom sprovode aktivnosti kako bi se izbjegla likvidacija tog preduzeća.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *