Evropska komisija opominje bankarske regulatore

Dodajte komentar

Regulatori zemalja EU imaju rok do kraja mjeseca da dokažu da ne narušavaju ravnopravnu tržišnu utakmicu različitim odnosom prema matičnim i bankama iz drugih zemalja Unije, saopštila je juče Evropska komisija.

Kako javlja hrvatski portal Lider press, Komisija ih je prošlog petka pismom podsjetila da slobodno kretanje kapitala spada među temeljna načela jedinstvenog tržišta.

Iz Brisela je saopšteno da su u nekoliko navrata regulatori pojedinih zemalja nastupili nezavisno i jednostrano uveli “navodno pretjerane zaštitne mjere” lokalnim filijalama evropskih banaka iz drugih članica EU-a.

-Preduzimanjem takvih poteza supervizori članica EU nijesu poštovali obavezne procedure, koje ih obavezuju da se prije toga savjetuju sa regulatorima iz drugih zemalja EU – navodi se u saopštenju.

Regulatori moraju do kraja ovog mjeseca obavijestiti Komisiju o “trenutnim nadzornim praksama” kako bi “prema potrebi mogla donijeti odluku o eventualnim daljim koracima”.

Komisija može prijaviti zemlje članice EU Evropskom sudu pravde ako na temelju valjanih dokaza posumnja da krši evropske propise, što za posljedicu može imati sankcije poput novčanih kazni, prenosi Portal Analitika.

Evropska agencija za banke (EBA) pokušaće da posreduje među regulatorima prije nego što se eventualno razmotri pokretanje pravnog postupka, kazali su zvaničnici EU.

Evropska centralna banka postaće iduće godine glavni regulator za velike zajmodavce eurozone, što će pomoći u izglađivanju sukoba među regulatorima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *