Azijska razvojna banka: Kina će ostati svjetski pokretač rasta broj 1

Dodajte komentar

Kina će ostati najveći motor rasta svjetske ekonomije uprkos usporavanju, saopštila je Azijska razvojna banka.

– Kina će očigledno biti važna još neko vrijeme. Oni i dalje čine skoro polovinu BDP-a u azijsko-pacifičkom regionu – rekao je glavni ekonomista ADB-a Albert Park na konferenciji za novinare za izvještaj o azijskom razvoju ove banke.

– Iako rast usporava i očekujemo da će nastaviti da usporava u narednim godinama… vjerovatno će najviše doprinijeti globalnom rastu od svih svjetskih ekonomija – rekao je Park.

ADB predviđa da će Kina ostvariti godišnji rast BDP-a od 4,8% 2024. godine, što je niže od vladinog cilja od “oko 5%”. Kineska ekonomija je porasla za 5,2% u 2023. godini, što je u skladu sa zvaničnim ciljem od oko 5%.

Čak i uz sporiji rast, podaci ADB procjenjuju da će Kina činiti 46% rasta u Aziji u razvoju u periodu 2024-2025.

Na Kinu trenutno otpada 18% i 48% globalnog i azijskog BDP-a, na osnovu kursa pariteta kupovne moći, metrike koju koriste ADB, Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond.

Zvjezdana ekonomska putanja Indije navela je mnoge da hvale ulogu zemlje kao tehnološkog i proizvodnog centra i atraktivne alternative Kini. Ekonomija južnoazijske zemlje nedavno je rasla najbržim tempom u šest kvartala, nadmašivši očekivanja sa rastom od 8,4% u kvartalu oktobar-decembar tekuće finansijske godine 2023-24.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *