Profit Volkswagena pao za 20% u prvom tromjesečju zbog manje prodaje

Njemački proizvođač automobila Volkswagen u utorak je rekao da mu je operativni profit pao za 20 posto u prvom tromjesečju jer je slabija potražnja za njegovim premium brendovima dovela do pada prodaje.

Operativna dobit iznosila je 4,6 milijardi eura (4,9 milijardi dolara) u prva tri mjeseca 2024. godine, saopštila je kompanija. U istom periodu 2023. godine operativni profit iznosio je 5,7 milijardi eura.

Volkswagen je naveo nižu prodaju i veće fiksne troškove, kao i „nepovoljan miks država, brenda i modela” kao ključne faktore u padu profita.

Prodaja vozila pala je za 2% u prvom kvartalu, na ukupno 2,1 milion jedinica, saopštila je kompanija.

“Kao što se i očekivalo, naši rezultati u prvom kvartalu pokazuju spor početak godine,” izjavio je u izjavi finansijski direktor i izvršni direktor Volkswagen grupe Arno Antlitz.

Luksuzni brend Porsche ovog proizvođača automobila zabilježio je pad operativnog profita na 1,2 milijarde eura, u odnosu na 1,7 milijardi eura u prvom tromjesečju 2023. Jedinica je u prvom kvartalu prodala 71.000 vozila širom svijeta, što je pad od 16% u poređenju sa 85.000 prodatih vozila u istom tromjesečju. period prošle godine.

Manji obim odnosi se na razvoj proizvoda, kao i na kašnjenja u vezi sa carinom, rekao je Volkswagen.

Volkswagen i dalje očekuje da će postići svoje finansijske ciljeve za 2024., uključujući povećanje prihoda od prodaje od 5% i operativnu maržu za cijelu godinu koja se kreće između 7% i 7,5%.

„Očekujemo dodatni zamah tokom godine od lansiranja više od 30 novih modela u svim brendovima. U isto vrijeme, efekti naših programa efikasnosti će se postepeno razvijati kako godina bude odmicala”, rekao je Antlitz.

Dionice Volkswagena kojima se trguje u Evropi pale su za 2,6% u 9:00 po londonskom vremenu.

Izvor: CNBC

Podijeli ovaj članak