Prvi azijski spot bitcoin i ether ETF debitovao u Hong Kongu

Hong Kong je u utorak lansirao šest spot bitcoin i eter fondova kojima se trguje na berzi – postavši prva država iz Azije koja je maloprodajnim investitorima ponudila mogućnost trgovine kriptovalutama po spot cijenama.

ETF-ove kriptovaluta izdale su tri kineske kompanije – China Asset Management, Bosera Asset Management i Harvest Global Investments – na berzi u Hong Kongu.

Komisija za vrijednosne papire i fjučerse Hong Konga (SFC) odobrila je tri provajdera ETF-a prije dvije sedmice.

Spot bitcoin ETF-ovi ChinaAMC, Bosera HashKey i Harvest bili su iznad 3% viši u ranoj trgovini, ali su kasnije odustali od nekih dobitaka radi trgovine za oko 1,5% više. Tri eter ETF-a su se ujutru trgovala iznad 1%, ali su do kasnog popodneva pala u negativnu teritoriju.

Hong Kong je jedno od prvih mjesta u svijetu koje je odobrilo eter ETF. U januaru je američka Komisija za vrijednosne papire i berzu odobrila izmjene koje dozvoljavaju stvaranje bitcoin ETF-ova u SAD-u, ali još nije odobrila eter ETF.

Kripto ETF-ovi omogućavaju investitorima da budu izloženi kretanju cijena osnovne imovine bez potrebe da direktno posjeduju imovinu.

Ovaj potez se smatra pozitivnim za tržišta Hong Konga.

(CNBC)

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak