Vještačka inteligencija izaziva optimizam ali i poziva na oprez

Delegacija Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju učestvovala na Drugoj lisabonskoj konferenciji PS OEBS-a.

Delegacija Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a, koju su činili šef Delegacije Slaven Radunović, članovi Jelena Nedović i Amer Smailović kao i predsjednica Grupe prijateljstva Skupštine Crne Gore sa Republikom Portugal, poslanica Simonida Kordić, učestvovala je na Drugoj lisabonskoj konferenciji PS OEBS-a na temu ,,Bezbjednost u doba vještačke inteligencije” održanoj 20. maja 2024. godine, u Lisabonu, Portugal.

U uvodnom dijelu, prisutnima su se obratili Hose Pedro Agular Branko (Jose Pedro Aguar Branco), predsjednik Parlamenta Republike Portugal, Pia Kauma, predsjednica Parlamentarne skupštine OEBS-a, Helga Maria Šmid (Helga Maria Schmid), generalna sekretarka OEBS-a i Paula Kardozo (Paula Cardoso), šefica Delegacije Portugala u PS OEBS-a.

Govornici su, kako je saopšteno, istakli da je brzi napredak u domenu vještačke inteligencije izazvao kako optimistična očekivanja, tako i alarm za uzbunu, imajući u vidu njen kapacitet da unese revolucionarne preokrete u različitim aspektima modernih društava.

“S jedne strane, vještačka inteligencija nudi mogućnost povećane efikasnosti i produktivnosti, jer automatizacija i optimizacija zadataka mogu pojednostaviti tokove posla i smanjiti operativne troškove. Takođe, ima potencijal da se bavi složenim društvenim izazovima, kao što su klimatske promjene, siromaštvo i nejednakosti u zdravstvenoj zaštiti, pružanjem rješenja koja su ranije bila nedostižna. Pored toga, veoma je značajan kapacitet koji ima u dijelu inovacija i podsticanja ekonomskog rasta. Omogućavajući razvoj novih proizvoda, usluga i poslovnih modela, vještačka inteligencija ima potencijal da stvori nova tržišta, industrije i mogućnosti zapošljavanja, istovremeno povećavajući produktivnost i konkurentnost na globalnom nivou”, navodi se u saopštenju.

Kako kažu, uprkos značajnoj društvenoj koristi, ovaj tehnološki napredak dolazi sa brojnim rizicima i izazovima, kao što su etička pitanja i moralna odgovornost za odluke vođene vještačkom inteligencijom Oslanjanje na prikupljanje i analizu podataka uvećava zabrinutost u vezi sa privatnošću podataka, nadzorom i sajber bezbednošću, a brzo stvaranje i širenje sadržaja generisanog vještačkom inteligencijom izaziva zabrinutost u vezi sa autentičnošću informacija, čineći izazove širenja dezinformacija još kompleksnijim.

“Shodno tome, istaknuta je potreba da se zajedničkim naporima radi na uspostavljanju odgovornih politika, uz konstataciju da su međunarodna saradnja kao i uspostavljanje i usaglašavanje regulatornih okvira kako bi se obezbijedila globalna bezbjednost i stabilnost u ovoj oblasti, važniji nego ikad. Među govornicima bili su i ministar spoljnih poslova Republike Portugal Paulo Ranžeu (Paulo Rangel), Markos Perestreu (Marcos Perestrello), potpredsjednik Parlamenta Portugala, Irene Haralambidids (Irene Charalambides), potpredsjednica PS OEBS-a i specijalna predstavnica za borbu protiv korupcije, kao i brojni eksperti, univerzitetski profesori, predstavnici privatnih kompanija, istraživačkih instituta i diplomate”, navodi se u saopštenju.

Konferenciji je prisustvovalo preko 100 parlamentaraca iz 30 zemalja članica OEBS-a. Učesnici su imali za cilj da podignu svijest o dubokom uticaju vještačke inteligencije na bezbjednost, podstaknu otvoreni dijalog i saradnju u cilju identifikacije izazova koji se odnose na ljudska prava, te da istraže političke okvire i nove puteve međunarodne saradnje u cilju efektivnog minimiziranja prijetnji koje su posljedica ubrzanog razvoja vještačke inteligencije.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak