Google ulaže milijardu eura u širenje data centra u Finskoj

Google je u ponedjeljak saopštio da će uložiti dodatnih milijardu eura u proširenje data centra u Finskoj.
Posljednjih godina dosta je data centara otvorenog u nordijskom zemljištu zbog hladnije klime u regiji, poreskih olakšica i obilne dostupnosti obnovljivih izvora energije.

Finski nordijski susjedi Švedska i Norveška nedavno su postali sve kritičniji po pitanju njihovog ugošćavanja, budući da neki stručnjaci tvrde da bi nordijske zemlje trebale koristiti svoje obnovljive izvore energije za proizvodnju poput ‘zelenog čelika’.

Ne, finski kapacitet vjetroelektrana samo se u 2022. godini povećao za 75 odsto, na 5677 megavata, do te mjere da su za vjetrovitih dana cijene padale u negativnu vrijednost. Stoga još uvijek postoje raspoloživi obnovljivi kapaciteti za podatkovni centar kao što je Googleov, koji koristi energiju vjetra.

Analitičari vjeruju da će se potrošnja energije data  centara znatno povećati zbog brzog rasta upotrebe vještačke inteligencije, što je i Google naveo kao jedan od razloga za svoje investicione odluke, uz finansijski data centar Hamina koji već radi s 97 posto energije bez ugljika.

Izvor: seebiz

Podijeli ovaj članak