ECB razmatra smanjenje kamatnih stopa nakon usporavanja inflacije

Dodajte komentar

Član Upravnog vijeća ECB-a i guverner Banke Španije, Pablo Hernandez de Cos ustvrdio je da bi Evropska centralna banka mogla početi snižavati kamatne stope u junu nakon kontinuiranog usporavanja inflacije u eurozoni.

“Od danas, najizgledniji scenario je da bi juni mogao donijeti prvo smanjenje kamata”, rekao je De Cos.

Njegovi komentari dolaze nakon što je inflacija u eurozoni neočekivano smanjena prošli mjesec, učvršćujući argumente da ECB počne snižavati troškove zaduživanja s rekordno visokih nivoa.

Rast potrošačkih cijena u 20 zemalja koje dijele euro valutu, usporio je na 2,4 posto u martu, s 2,6 posto koliko je iznosio u februaru, prkoseći očekivanjima da će stopa biti stabilna jer su cijene hrane, energije i industrijske robe sve povukle glavnu brojku niže, prenosi Reuters.

Temeljna inflacija, koju ECB pomno prati kako bi procijenila trajnost cjenovnih pritisaka, u međuvremenu je pala na 2,9 posto, s 3,1, što je ispod očekivanih tri posto, pokazali su podaci evropske statističke agencije Eurostata.

“Podaci su bili pozitivni, dalje smanjenje inflacije, takođe, i temeljne inflacije. Što je najvažnije, kompatibilni su s prognozom ECB-a iz marta”, rekao je guverner Banke Španije.

ESB je bio oprezan u početku ublažavanja politike jer tek sljedeće godine očekuje povratak inflacije na ciljanih dva posto.

U svojim tromjesečnim ekonomskim projekcijama objavljenim u martu, ESB je smanjio svoju prognozu rasta cijena za ovu godinu s 2,7 posto na 2,3 posto i rekao da sada očekuje pad inflacije na 1,9 posto u ljeto 2025. godine.

“Dopustite mi da naglasim da ovo nije bezuslovna projekcija, da ćemo očito nastaviti dobivati informacije koje će se morati pažljivo analizirati”, rekao je De Cos, prenosi Biznis.ba.

Očekuje se da će centralnu banku na sastanku sljedeće sedmice potvrditi poboljšane izglede, ali kreatori politike vjerojatno neće odmah smanjiti stope.

Analitičari ne vide gotovo nikakve šanse za smanjenje kamata na sjednici Upravnog vijeća ECB11. aprila, ali su u potpunosti uvjereni da će povući taj potez u junu, nakon čega slijede još dva ili tri koraka kasnije ove godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *