Prvi bankrot banke u 2024! Kako je propala i šta će sada biti sa klijentima

Problematičnu regionalnu banku Republic First Bancorp sa sjedištem u Filadelfiji zatvorili su regulatori Pensilvanije, što je označilo prvi kolaps regionalnog bankarstva ove godine nakon niza velikih kolapsa 2023. godine—iako je banka daleko manja od onih koje su propale prošle godine i skoro tri desetine filijala će se ponovo otvoriti pod novim imenom.

Ministarstvo za bankarstvo i hartije od vrijednosti Pensilvanije zaplijenilo je Republic First u petak nakon niza spekulacija i nakon što je banka tražila potencijalnog kupca, saopštila je Federalna korporacija za osiguranje depozita.

Republic First je u januaru imao oko 6 milijardi dolara imovine i još 4 milijarde dolara depozita, prema FDIC-u.

Fulton banka je postigla sporazum sa regulatorima da preuzme 32 filijale Republic First-a u Pensilvaniji, Njujorku i Nju Džersiju, koje će se ponovo otvoriti pod imenom Fulton Bank, pri čemu će banka sa sjedištem u Pensilvaniji preuzeti „uglavnom sve depozite [Republic First] i otkupiti uglavnom svu imovinu“, navodi se u saopštenju FDIC-a.

Akcije Republic First Bancorp-a su pale  pošto su se investitori udaljili od posrnule banke, potonuvši 60 odsto na dan na nešto više od 1 centa.

Zapljena Republic First Banke je četvrta u nešto više od godinu dana koju su zaplijenili državni i savezni regulatori, nakon iznenadnog neuspjeha banke Silicijumske doline prošlog marta, što je izazvalo strahove o stabilnosti regionalnih banaka usred niza progona banaka koje su iscrple više banaka.

Samo dva dana nakon neuspjeha SVB-a, njujorška banka Signature, lider u kripto pozajmljivanju, takođe je zatvorena, a njujorški regulatori zaplijenili su 23-godišnju regionalnu banku, zajedno sa njenom imovinom od 110 milijardi dolara i depozitima od 88 milijardi dolara. Prva republička banka u San Francisku postala je sljedeća banka koja je propala prošlog maja, kada su federalni regulatori nadgledali prenošenje njenih sredstava bankarskom gigantu JPMorgan Chase.

 

Podijeli ovaj članak