Projekti energetske efikasnosti: Oko 30 miliona eura za građane i privredu

Na pitanja poslanika u Skupštini Crne Gore danas je odgovarao ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović. Odgovarajući na pitanje poslanika Nikole Rovčanina koliko je sredstava usmjereno građanima i privredi u dijelu projekata iz oblasti energetske efikasnosti, Martinović kaže da se radi o blizu 30 miliona eura, pri čemu je Eko-fond implementaciona jedinica.

Poslanica u Skupštini Crne Gore, Simonida Kordić pitala je Vladimira Martinovića koje podsticajne mjere za razvoj turizma planira da primijeni Ministarstvo, kako bi se eliminisali efekti sezonalnosti ove privredne grane?

Martinović je podsjetio da se na na predlog nadležnog Ministarstva turizma, donosi godišnji Program podsticajnih mjera u oblasti turizma, a koji se realizuje od 2014. godine i u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore.

“Donošenje Programa podsticajnih mjera za tekuću godinu i raspisivanje javnih poziva po navedenom, planirano je u II kvartalu 2024. godine. U ovom trenutku se radi na analizi uspješnosti mjera i pripadajućih uslova iz Programa za 2023. godinu, na bazi čega će se kreirati novi Program podsticajnih mjera za ovu godinu. Budžetom Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera i Nacionalne turističke organizacije, planirana su budžetska sredstva u ovu svrhu. Precizan iznos sredstava za Program u cjelini, ali i pojedinačno po mjerama, biće definisan u završnoj fazi, kada se precizno utvrdi koje će mjere biti predmet Programa”, istakao je Martinović.

Pojašnjava da je cilj kroz Program podržati obogaćivanje i unaprijeđenje kvaliteta turističke ponude, u prvom redu opredjeljivanjem podrške za diverzifikaciju turističkog proizvoda kroz podršku različitim oblicima turizma, ali i marketing aktivnosti usmjerene na bolju promociju destinacije.

“Kreiranjem kvalitetno diverzifikovane turističke ponude i održivom valorizacijom potencijala koje naša destinacija posjeduje, ciljano se utiče na smanjenje sezonalnosti i regionalnog disbalansa, stvaraju se preduslovi da Crna Gora bude destinacija sa sezonom koja traje 365 dana. Na taj način se podstiče bolja popunjenost smještajnih kapaciteta, što u krajnjem utiče na generisanje novih radnih mjesta i većih prihoda od turizma”, istakao je Martinović.

Podsjeća da je u 2023. godini budžet Ministarstva i NTO Crne Gore opredijeljen u ovu svrhu iznosio 630.000,00 eura, od čega je budžet Ministarstva iznosio 400.000,00 eura.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak