Ovo su šest najvećih ekonomija prema udjelu u globalnom BDP-u (1980-2024)

Vremenom se distribucija globalnog BDP-a među najvećim svjetskim ekonomijama dinamično mijenjala, odražavajući promjene u ekonomskoj politici, tehnološkom napretku i demografskim trendovima.

Da bismo vidjeli kako se to odigralo posljednjih decenija, u nastavku pogledajte infografiku koja donosi šest najvećih svjetskih ekonomija prema njihovom udjelu u globalnom BDP-u od 1980. do 2024. godine.

Sve brojke su dobijene od MMF-a (izdanje iz aprila 2024.)

Source: Visualcapitalist.com

Počevši od SAD-a, možemo vidjeti da je američki udio u globalnom BDP-u prilično značajno oscilirao tokom vremena.

Nakon što je dostigla dno od 21,1% u 2011. godini, američka ekonomija je povećala učešće za nekoliko procentnih bodova, a MMF procjenjuje da će činiti 26,3% globalnog BDP-a 2024. godine.

Ovaj grafikon takođe sugeriše da su SAD uspjele u snažnijem oporavku od pandemije COVID-19, o čemu svjedoči njihov rastući udio u globalnom BDP-u od 2020. Kina, EU i Japan zabilježili su relativan pad u istom periodu.

Nevjerovatan uspon Kine

Ovaj grafikon također pruža perspektivu o kineskom periodu brzog ekonomskog rasta, koji je počeo početkom 2000-ih.

Zanimljivo je napomenuti da se Kina pridružila Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) 2001. godine, što je olakšalo integraciju Kine u globalnu ekonomiju.

Japan pada sa mjesta broj 2

Japan je nekada bio druga najveća ekonomija zemlje nakon SAD-a, sa 17,8% globalne ekonomije 1994. i 1995. Od tada, ekonomska stagnacija i starenje stanovništva doveli su do relativnog pada ekonomske moći zemlje.

 

Podijeli ovaj članak