Powell: Treba mi više dokaza da smanjim kamate

Dodajte komentar

Predsjednik američkih Federalnih rezervi Jerome Powell izjavio je juče  da će kreatorima politike trebati neko vrijeme da se procijeni trenutno stanje inflacije, ocjenjujući vrijeme potencijalnog smanjenja kamatnih stopa neizvjesnim.
Govoreći posebno o jačim cjenovnim pritiscima od očekivanih za početak godine, čelnik centralne  banke rekao je da on i njegovi kolege ne žure s ublažavanjem monetarne politike.

“Što se tiče inflacije, prerano je reći da li nedavni podaci nešto više od pukog porasta”, rekao je Pauel u primjedbama uoči sesije pitanja i odgovora na Unverzitetu Stanford.

” Ne očekujemo da će biti prikladno sniziti našu referentnu stopu sve dok ne budemo imali više povjerenja da se inflacija kreće održivo naniže prema 2 posto,” dodao je. “S obzirom na snagu ekonomije i napredak u inflaciji do sada, imamo vremena da dozvolimo da podaci pokreću naše političke odluke.”

Ove primjedbe dolaze dvije sedmice nakon što je Federalni komitet  ponovo glasao za održavanje stabilnih referentnih stopa kratkoročnog zaduživanja. Osim toga, izjava odbora nakon sastanka 20. marta uključivala je kvalifikaciju za “veće samopouzdanje” koja je potrebna prije smanjenja.

Tržišta uglavnom očekuju da će FOMC ove godine početi ublažavati politiku, iako su morali ponovo kalibrirati svoje izglede za vrijeme i obim rezova jer je inflacija ostala tvrdoglavo viša. Ostale ekonomske varijable ostale su prigušene na tržištu rada i potrošačkoj potrošnji, takođe, dajući Fed-u vremena da procijeni trenutno stanje prije nego što se preseli.

Fed-ova preferirana mjera inflacije, indeks cijena izdataka za ličnu potrošnju, pokazala je 12-mjesečnu stopu od 2,5% za februar, odnosno 2,8% za ključnu mjeru koja isključuje hranu i energiju. Gotovo svi ostali mjerači inflacije pokazuju stope veće od 3%.

“Nedavni podaci o zaposlenosti i inflaciji bili su veća od očekivanih”, rekao je Powell. “Nedavni podaci, međutim, ne mijenjaju materijalno ukupnu sliku, koja ostaje solidan rast, snažno, ali izbalansirano tržište rada i inflacija koja se kreće prema 2 posto na ponekad neravnom putu.”

Drugi zvaničnici Fed-a koji su govorili ove sedmice dali su primjedbe u skladu sa strpljivim pristupom Fed-a.

Predsjednik Fed-a Atlante Raphael Bostic rekao je za CNBC u srijedu da misli da bi moglo doći do samo jednog smanjenja jer cijene nekih ključnih artikala rastu. Predsjednica Fed-a San Francisca Mary Daly rekla je da su tri smanjenja bila “razumna osnova”, ali je istakla da nema garancija, dok je Loretta Mester iz Clevelanda također rekla da će smanjenja vjerovatno biti kasnije ove godine, dodajući da bi dugoročno moglo biti više od očekivanog. Sva trojica su glasači FOMC-a.

Pauel je ponovio da se odluke donose “na bazi sastanka po sastanak” i napomenuo samo da će rezovi “verovatno biti prikladni … u nekom trenutku ove godine”.

Neizvjesnost oko kursa izazvala je šokove na tržištima, a dionice su pale ranije ove sedmice dok su trezorske obveznice skočile. Tržište se stabilizovalo u srijedu, ali su trgovci na tržištu fjučersa federalnih fondova ponovo revidirali svoja očekivanja stope, dovodeći u sumnju smanjenje u junu jer se vjerovatnoća koja se podrazumijeva na tržištu u jednom trenutku pomjerila na oko 54%, prema podacima CME Grupe.

Izvor: seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *