Ovo su najvrednije kompanije u glavnim ekonomijama EU

U narednoj infografici apirane su najvrednije korporacije u 11 velikih ekonomija EU, na osnovu njihove tržišne kapitalizacije od 15. aprila 2024. Sve brojke dobijene su sa Companiesmarketcap.com.

Source: Visualcapitalist.com

Novo Nordisk trenutno vrijedi više od 550 milijardi dolara, što ga čini najvrednijom kompanijom u Evropi daleko ispred drugih. Farmaceutski gigant specijalizovan je za dijabetes i lijekove za mršavljenje. Potražnja za dva od njih, Ozempic i Wegovy, porasla je zbog njihovih mogućnosti mršavljenja, čak je uzrokovala nestašice širom zemlje u Sjedinjenim Državama.

Sljedeća tabela uključuje  listu najvrednijih javnih kompanija u većim ekonomijama EU.

Source: Visualcapitalist.com

LVMH — koji posjeduje brendove kao što su Tiffany, Christian Dior i TAG Heuer – druga je najveća evropska kompanija po tržišnoj kapitalizaciji, sa 420 milijardi dolara.

Prva tri zaokružuje ASML , koji proizvodi opremu ključnu za proizvođače čipova, vrijednu 380 milijardi dolara.

Kada se posmatra region, postoji ogroman disparitet između zemalja članica EU i njihovih najvrednijih kompanija.

Na primjer, kao što je ranije spomenuto, danski Novo Nordisk i francuski LVMH vrijede između 400 i 550 milijardi dolara. U međuvremenu, neke zemlje nemaju ni jednu kompaniju koja je na berzi i koja vrijedi više od milijardu dolara.

U stvari, samo 12 zemalja EU (manje od polovine unije) je dom 100 najvrednijih kompanija u bloku. Dodatne četiri zemlje su zastupljene ako pogledate listu 200 najboljih kompanija.

Podijeli ovaj članak