Pegasus pušten da uguši To Montenegro

Dodajte komentar

Bivše Ministarstvo kapitalnih investicija u maju prošle godine potpisalo je inovirani bilataralni sporazum o vazdušnom saobraćaju sa kolegama iz Turske mimo procedure koju predviđa Zakon o zaključivanju i izvršavanju međunarodnih ugovora, što je izazvalo više milionsku štetu domaćoj avio-kompaniji To Montenegro a korist turskoj državnoj lou kost kompanije Pegasus, saznaju Vijesti.

Iz Ministarstva saobraća i pomorstva su potvrdili Vijestima da ovaj sporazum nije u skladu za navedenim Zakonom, kao i da su u vezi toga pokrenuli nove pregovore sa turskom stranom kako bi zaštitili domaću avio-kompaniju.

Na pitanje Vijesti ko je izdao te saglasnosti za letove Pegasusa, i da li su one bile u skladu sa sporazumom, iz Ministarstva saobraćaja su naveli da je saglasnost izdala Agencija za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore na osnovu memoranduma o razumijevanju koji je potpisan u maju 2023. godine.

Prilikom potpisivanje pomenutog Memoranduma procedura nije sprovedena u skladu sa odredbama Zakona o zaključivanju i izvršavanju međunarodnih ugovora. Naknadnom provjerom ispostavilo se da kod sporazuma o vazdušnom saobraćaju koji je potpisan 2011. godine,Turska strana nije sprovela sve zakonske procedure za njegovo stupanje na snagu. Ministarstvo saobraćaja i pomorstva u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova i Agencijom za civilno vazduhoplovstvo u direktnoj komunikaciji sa svojim kolegama iz Turske priprema predlog bilateralnog ugovora o vazdušnom saobraćaju koji će urediti ovu oblast u narednom periodu, naveli su iz ovog Ministarstva.

Službenica potpisala sporni sporazum

Iz bivšeg Ministarstva kapitalnih investicija,na čijem je čelu bio Ervin Ibrahimović, 25. maja je saopšteno da su tog dana imali sastanak sa ambasadorom Turske Barišom Kalkavanom, direktor Turkish airlinesa u Crnoj Gori Mutalipom Ilhanom i predstavnikom Pegasusa Emrom Pekesenom, kao i da je istog dana potpisan inovirani Sporazum o vazdušnom saobraćaju koji će omogućiti ulazak Pegasusa na crnogorsko tržište. Pegasus je niskotarifna avio-kompanije iz Turske. Sastanku je, prema saopštenju, prisustvovao i tadašnji predsjednik odbora direktora To Montenegra Pavle Ljesar.

Prema informacijama Vijesti taj inovirani Sporazum o vazdušnom saobraćaju nije potpisao Ibrahimović već službenica u njegovom kabinetu, a Vlada nije dala saglasnost niti ga je potvrdila Skupština Crne Gore, što je obaveza iz Zakona o zaključivanju i izvršavanju međunarodnih ugovora.

Ovaj sporazum je ukinuo sva dotadašnja ograničenja u broju letova, što je omogućilo turskim kompanijama da povećaju letove i preuzmu značajan dio putnika crnogorskom nacionalnom avio prevozniku, što je izazvalo više milionski gubitak na ovoj do tada visoko profitabilnoj liniji. Prema informacijama “Vijesti sporazum predviđa da Pegasus plati obeštećenje crnogorskoj kompaniji zbog ulaska na njene linije, ali bi ono iznosilo svega oko 300 do 400 hiljada eura.

TO MONTENEGRO zatražio zaštitu od države

U informaciji o statusu preduzetih aktivnosti na otklanjanju izazova u pripremi turističke sezone 2024. godine, koju je Vlada usvojila prošle sedmice, kao veoma veliki problem navedena je nelojalna konkurencija To Montenegra sa tržišta Turske zbog čega se obratio državi za zaštitu.

Sa tržišta koja nemaju strogu kontrolu državne pomoći,npr.Turske,prevoznici nastupaju često agresivno sa damping cijenama, ispod cijene koštanja. Donedavno su prava To Montenegra bila zaštićena sa bilateralnim sporazumom koji je omogućavao samo ‘Turkiš Airlinesu’ i ‘To Montenegra’ da obavljaju letove, do 14 rotacija nedjeljno, ali je u toku ljetnje sezone potpisan memorandum sa kojim su skinuta sva ograničenja u broju letova, a odobren ulazak aviokompaniji ‘Pegasus’, koja nastupa na tržištu sa ultra low cost modelom, piše u ovoj informaciji.

Navedeno je i da je Pegasus nakon ulaska na liniju Podgorica Istanbul, krenuo da po istom sporazumu ulazi i na drage linije koje je otvorio To Montenegro. Osim letova za Istanbul koje je uvela prethodne 2023. godine, nakon najave ‘ToMontenegro’ da će obavljati letove za Izmir od aprila 2024. godine, ‘Pegasus’ donosi odluku da već od februara 2024. godine započne letove ka Izmira i dodatno ka Ankari. Nakon što je ‘ToMontenegro’ zatražio zaštitu od države, u februara su započele konsultacije vazduhoplovnih vlasti Crne Gore i Turske u smislu zaštite prava nominovanih prevoznika, prije svega ‘To Montenegra’. Pretpostavke su da će konsultacije donijeti efekat za ‘To Montenegro’ već od ljetnje sezone 2024, ili će u protivnom ‘To Montenegro’ biti primoran da napusti tržište Turske i dugoročno ugrozi poslovni rezultat zbog gubitka jedne od najprofitabilnijih linija, navedeno je u informaciji.

Opširnije u Vijestima

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *