U 2024. ovo će biti Top 3 industrije po visini plata

Dodajte komentar

Masovna otpuštanja u tehnološkom sektoru i razgovori o globalnoj recesiji mogu da razbiju ideju o obećavajućoj 2024. godini. Međutim, nemoguće je ignorisati tri vodeće industrije koje jure naprijed, gdje visoke plate nisu samo puke mogućnosti, već realnost. Ako se osjećate zaglavljeno u svom karijernom putu i on vam ne pruža prave prilike za rast, onda bi ovaj spisak najplaćenijih industrija mogao da bude za vas.

Informacione tehnologije

Procvat u tehnološkom sektoru stvorio je zlatno doba visokih plata za stručnjake iz oblasti tehnologije. Prema podacima Indida (Indeed) i Tehnopedije (Techopedia), stručnjaci poput naučnika za podatke, softverskih arhitekata, razvojnih programera za mobilne uređaje i inženjera u klaudu imaju prosječne plate u šestocifrenom iznosu.

Ovaj rast plata ne čini ove profesije samo poželjnim, već ih i prikazuje kao neke od finansijski najisplativijih karijera u trenutnom poslovnom okruženju.

Kako se priključiti:

Ako želite da se pridružite tehnološkoj industriji, možete da krenete tradicionalnim putem i počnete da proučavate predmete poput računarstva ili informacionih tehnologija. Ali, ponekad nije potrebno sticanje diplome. Jer ono što je čak vrijednije od obrazovanja jeste iskustvo iz stvarnog svijeta, a možete da ga steknete kroz stažiranje, dodatne poslove i/ili posebne obuke. Takođe možete da pohađate onlajn kurseve kako biste nadogradili svoje vještine i držali korak sa novim tehnološkim trendovima. Pravi izazov je, međutim, upozorenje – rad u tehnologiji nije samo o onome što znate. Stvar je u tome da budete radoznali, fleksibilni i dobri u rješavanju problema.

Finansije

Ove godine, sektor finansija obiluje velikim izazovima i odličnim prilikama za uspjeh. Prema Dilojtu (Deloitte), faktori poput visokih kamatnih stopa i brzih tehnoloških promjena utiču na finansijsku industriju. Mekinsi takođe sugeriše da ovi uslovi mogu da dovedu do rasta.

Kako se priključiti:

Posjedovanje diplome iz finansija, poslovanja ili ekonomije je vaš ulaz u ovu industriju. Ali ako nemate prethodno iskustvo u finansijama, razmotrite upis na profesionalne kurseve, poput CFA ili CFP, kako biste dokazali svoje znanje poslodavcima. Međutim, kako Mekinsi (McKinsey) ističe, uspjeh u finansijskim poslovima nije samo u tome da budete dobri sa brojevima. Takođe treba da budete sposobni da se prilagodite kada je potrebno i rješavate probleme, baš kao i u tehnološkim poslovima.

Pored toga, imati mrežu kontakata u bankama još je jedan način da budete primijećeni. Nemate nijednu? To je u redu. Možete čak da počnete tako što ćete da pronađete trenutne ili bivše zaposlene u kompaniji koju ciljate na Linkdinu (Linkedin) i da im pošaljete zahtjev za povezivanje kako biste izrazili interesovanje za njihov karijerni put.

Zdravstvo

U svijetu koji neprestano teži boljem zdravlju i blagostanju, zdravstvena industrija igra važnu ulogu. Svjetska zdravstvena organizacija ukazuje da duže očekivano trajanje života i rast hroničnih zdravstvenih problema zahtijevaju unapređene zdravstvene usluge i sistema.

Uzbudljive inovacije poput telemedicine i dijagnostike zasnovane na vještačkoj inteligenciji transformišu način na koji ljekari i medicinske sestre brinu o pacijentima. Mogućnosti za brojne uloge u zdravstvu, poput ljekara, medicinskih sestara i administratora, nastavljaju da se proširuju. Kako se društvo sve više fokusira na mentalno i fizičko zdravlje, važnost zdravstvenog sektora u našem svakodnevnom životu dodatno se utvrđuje.

Kako se priključiti:

Da biste počeli karijeru u zdravstvu, potrebno je da imate snažnu obrazovnu pozadinu u disciplini koja je povezana sa zdravstvom. Pokušajte da steknete stvarno iskustvo kroz stažiranje, honorarni rad ili volontiranje u mjestima poput bolnica ili klinika.

Takođe, budući da se zdravstvo sve više oslanja na tehnologiju, razmislite o učenju o stvarima kao što su zdravstveni podaci ili onlajn zdravstvene usluge. Da biste uspjeli u ovoj industriji, potrebno je više od samog znanja i vještina. Takođe je važno biti brižan, dobar u komunikaciji s ljudima i imati želju da se pomogne drugima.

Sve uzeto u obzir, odabir karijere u ovim industrijama nudi konkurentnu platu i dugoročnu sigurnost karijere. Sigurno, prelazak u ove industrije može biti izazov, ali prilike za posao u ovim oblastima izgledaju kao dobra opklada na duge staze. Srećno!

Izvor: forbes.vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *