“Kamatne stope će padati sporije nego što su rasle”

Dodajte komentar

Predviđa se da bi u drugoj polovini godine američke Federalne rezerve (Fed) i Evropska centralna banka (ECB) mogle da krenu sa laganim spuštanjem kamatnih stopa, ali se ne može sa sigurnošću reći za koliko baznih poena će kamate biti umanjene, rekao je predsjednik izvršnog odbora NLB Komercijalne banke Vlastimir Vuković. Stope, kako je istakao, neće padati onako naglo kao što su rasle.

Zvaničnici Feda podigli su referentnu kamatnu stopu za više od pet procentnih poena između marta 2022. i jula prošle godine, u najbržem ciklusu pooštravanja od ranih osamdesetih. Inflacija se brzo povukla u drugoj polovini 2023, što je na finansijskim tržištima dovelo do prvobitnih očekivanja da će centralna banka početi da smanjuje stope početkom 2024. Međutim, šanse za smanjenje u martu sada gotovo da nema.

Kada je u pitanju eurozona, rast cijena u februaru bio je viši nego što se očekivalo, što je pružilo još jedan argument zvaničnicima ECB koji ne žele da žure sa snižavanjem kamatnih stopa. Podsetimo, sjednica ECB, kao i Narodne banke Srbije (NBS), na kojima će se doneti odluke o daljem kretanju troškova zaduživanja, održaće se u četvrtak.

Vuković je u razgovoru za Bloomberg Adria TV kazao da je većina ekonomista saglasna po pitanju toga da je raniji period niskih kamatnih stopa bio presedan.

“Ne vjerujem da tako nešto može da se ponovi, barem ne u nekoliko narednih godina. Možemo očekivati stabilizaciju na nivoima oko dva odsto za euribor i to i jeste zdrava kamatna stopa koja pospješuje tražnju i privredu, a bankama daje dovoljno profitabilnosti da budu siguran partner privredi i građanstvu”, naveo je on.

Poručio je i da očekuje veću potražnju privrede za kreditima ove godine. “Neki klijenti su bili suzdržani u pogledu investiranja, imajući u vidu konflikte, energetsku krizu…”

Izvor: Bloomberg Adria

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *