Rusija najavila nezavisni platni sistem BRIKS-a, zasnovan na blokčejnu

Dodajte komentar

Zemlje BRIKS-a će raditi na stvaranju nezavisnog sistema plaćanja zasnovanog na digitalnim valutama i blokčejnu, poručio je pomoćnik Kremlja Jurij Ušakov.

On je ocijenio da je stvaranje takvog platnog sistema – koji bi se zasnivao na najsavremenijim digitalnim alatima – “važan cilj za budućnost”.

“Glavna stvar je da se uvjerimo da je pogodan za vlade, obične ljude i poslovanja, kao i da je isplativ i oslobođen politike”, rekao je Ušakov u intervjuu za rusku novinsku agenciju TASS.

Blokčejn predstavlja zajedničku bazu podataka, zasnovanu na decentralizovanoj tehnologiji koja omogućava sigurnu i transparentnu razmjenu digitalnih podataka i imovine. Drugim riječima, baza podataka se ne nalazi na jednom mestu (centru), već je čine manje baze (blokovi), koji su međusobno povezane.

Ključna karakteristika blokčejna jeste da je to distribuirana mreža (bazirana na više samostalnih računara) koja radi na principu direktne komunikacije, to jest “peer-to-peer” transakcija – bez posrednika kao što su, recimo, banke ili državne institucije. Softverski kod koji se naziva pametni ugovor omogućava blokčejnu da preuzme neke funkcionalnosti tih organizacija, i to bez ikakvog ljudskog učešća, jer jednom kada se takav program napiše, on nastavlja samostalno da operiše.

Svaka transakcija ili drugi zapisi bilježe se u blokovima podataka koji su povezani i enkriptovani (šifrovani tako da se učine nečitljivim za one koji ne poseduju odgovarajući digitalni ključ), na način da su praktično neizmjenljivi. Naime, svaki blok ima jedinstven identifikator koji se naziva heš (engl. hash) i nemoguće je promjieniti sadržaj jednog bloka, a da se ne promijeni sadržaj svih blokova koji idu posle njega. Blokčejn je postao svetski poznat zbog kriptovaluta – koje su digitalni novčići bazirani na ovoj tehnologiji – ali se koristi i u mnogim drugim, nefinansijskim industrijama.

Ušakov je agenciji rekao da je specifičan zadatak za ovu godinu povećanje uloge BRIKS-a u međunarodnom monetarnom i finansijskom sistemu. Takođe, podsetio je da su lideri u Johanesburškoj deklaraciji iz 2023. godine stavili fokus zemalja BRIKS-a na povećanje obračuna u nacionalnim valutama i jačanje odgovarajućih bankarskih mreža kako bi se obezbijedile međunarodne transakcije.

“Nastaviće se rad na razvoju Aranžmana o kontingentnim rezervama, prije svega u pogledu korišćenja valuta koje su različite u odnosu na američki dolar”, istakao je pomoćnik Kremlja, prenosi Bloomberg Adria.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *