Najplaćenije sportistkinje u prošloj godini: Coco Gauff najbogatija sa 23 miliona dolara

Dodajte komentar

Već dvije decenije titula najplaćenije sportistkinje pripada jednoj od tri teniske zvijezde – Sereni Williams, Mariji Sharapovoj i Naomi Osaka. Ipak, Vilijams se penzionisala prošle godine, a Šarapova je okačila reket o klin još 2020, dok je Osaka godinu dana prekinula sa tenisom, nakon rođenja svoje ćerke Šai, i pauzirani su joj mnogi od  unosnih sponzorskih ugovora.

To je ostavilo prostor za novi broj 1, pa je sada sa tri sportistkinje u glavnoj grupi. Coco Gauff odgurnula Igu Świątek i Eileen Gu sa procijenjenih  22,7 miliona dolara ukupno – i od nagradnog novca i od sponzorske podrške u 2023. Ova 19-godišnjakinja je osvojila svoj prvi Grand Slam na US Openu, što je izazvalo unosne bonuse od partnera New Balancea i Heada.
Teniserke i dalje dominiraju na vrhu ljestvice plata i sponzorskih ugovora, držeći devet od 15 mjesta među najplaćenijim sportistkinjama, slijede fudbal i skijanje sa po dvije, te jedna golferka (Nelly Korda) i gimnastičarka (Simone Biles).

Svih šest najboljih predstavljaju različite zemlje, i iz devet su država.


Prvih 15 ukupno je zaradilo 174 miliona dolara, što je 19% manje u odnosu na prethodnu godinu nakon penzionisanja Serene Williams (koja je zaradila 35 miliona dolara 2022.) i zarade Osake od 72% na 15 miliona dolara.

Suma uključuje novčane nagrade, plate i bonuse tokom 2023. za aktivne sportistkinje. Procjene prihoda od sponzorske podrške su dobijene kroz razgovore sa onima koji su upoznati s marketinškim ugovorima, pa liste takođe uključuju autorske honorare, memorabilije, naknade za pojavljivanje, medije i sl. Sve brojke su bez poreza i svih agentskih naknada.

Gauff, koja je u martu napunila 19 godina, bila je “na radaru” korporativnih sponzora već pola decenije. Do svog 15. rođendana već je imala višegodišnje ugovore sa proizvođačem reketa Headom, italijanskim gigantom tjestenine Barillom i New Balanceom..

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *