Jovović: Bez direktnih avio-linija nema turista sa Zapada

Dodajte komentar

Crna Gora gubi svoju turističku prepoznatljivost zbog ograničene dostupnosti, malog broja avio-letova i velikih gužvi na graničnim prelazima tokom ljetnje sezone. Bez adekvatne avio-dostupnosti, teško je ostvariti produženje turističke sezone i uspješan turizam tokom zimskih mjeseci. Posebno je to važno pitanje za zimske centre koji teško mogu privući visokokvalitetne goste.

Velika prednost je što se aerodrom Podgorica nalazi u klimatskoj zoni koja omogućava funkcionisanje svih 365 dana godišnje i to treba maksimalno iskoristiti. Treba raditi na stvaranju uslova za rad aerodroma 24 časa tokom cijele godine kazao je za današnju Pobjedu predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Ranko Jovović.

Kao avio-destinacija udaljeni smo od važnih emitivnih tržišta, te je od značaja za pozicioniranje naše države, kao turističke destinacije, postojanje direktnih avio-linija, redovnih, čarter i niskotarifnih avio-kompanija ka važnim emitivnim tržištima širom Evrope. Jovović upozorava da su iz Odbora više puta upozoravali da je potrebno urgentno reagovati.

– Ključno je prepoznati sve izazove koji proizlaze iz situacije u kojoj se nalazimo i brzo ih rješavati. U svrhu pripreme za sezonu, kao i u cilju poboljšanja avio-dostupnosti potrebno je donijeti strategiju razvoja avio-saobraćaja kojom bi se dali strateški pravci i smjernice za rješavanje ovogjako bitnog uslova za dalji razvoj sektora turizma. Potrebno je sprovesti analizu trenutnog stanja, postojeće infrastrukture, broja letova, putnika i destinacija. Nakon toga definisati ciljeve koji trebaju biti mjerljivi, realni i usmjereni na povećanje turističke privrede, privrednog rasta ili povezanosti sa drugim destinacijama. U sam proces treba uključiti avio-prevoznike, aerodrome, hotele, turističke agencije i lokalne vlasti poručuje Jovović.

A da je sve izvodljivo pokazuju naši susjedi i aerodrom u Tirani koji sa impresivnih 652.270 putnika u januaru ove godine zauzima prvo mjesto kao vodeći aerodrom u regionu, nadmašujući i beogradski. Na listi od osam mjesta, nema aerodroma Podgorica.

Jovović podsjeća da su, tokom prethodne ljetnje sezone, aerodromi Podgorica i Tivat bili povezani sa oko 40 destinacija. Sezonski avio-prevoznici su: Air Astana, Alba Star, Enter Air, Flynnas, Transavia. Stalni prevoznici su: Air Montenegro, Air Serbia, Aegean Airlines, Austria Airlines, LOT, Pegasus Airlines, Ryanair, Wizz Air, Turkish Airlines.

– Privredi bi značilo snažnije povezivanje sa zemljama Jugoistočne Evrope kako bi se kroz snažnije veze sa regionom generisao snažniji prihod, posebno u domenu korporativnog i MICE segmenta. U tom smislu, snažnija promocija ili otvaranje mogućnosti za avio-linije sa Rumunijom kao rastućom, poslovnom destinacijom može biti od značaja. Grčka, iako ima direktnu avio-liniju par puta nedjeljno, još uvijek ne donosi željeni rezultat, pa bi snažnija promocija ovog tržišta bila od značaja. Zemlje Centralne Evrope su indirektno povezane kroz LOT, Austrian Airlines, Wizz Air, ali ostaje da se sagledaju mogućnosti snažnije promocije, dobro urađene poslovne analize kako bi se snažnije povezivali sa Pragom, Bratislavom, Budimpeštom, Varšavom i donijeli snažniji rezultat u korporativnom i MICE segmentu poručio je Jovović. Naglašava da bi bilo od izuzetnog značaja sagledati mogućnosti da sezonski avio-prevoznik Norwegian.no nakon ljetnje sezone i letova na aerodromu u Tivtu, sezonske letove u periodu jesen-zima usmjeri na aerodrom u Podgorici.

Ostaje da se sagleda da li će aerodrom u Podgorici uz povećanje radnog vremena tokom pune sezone, strateško planiranje otvaranja novih avio-linija, te pažljivim odabirom avio-prevoznika moći da bilježi lagani rast u narednom periodu. Jedna od hipoteza ostaje da, kroz povezivanje aerodroma u Podgorici i Tirani, zajedničkim nastupom prema avio-prevoznicima ili saradnjom kroz Berlinski proces, može da se dođe do optimalnog modela ili primjera dobre prakse u cilju smanjenja poslovne asimetrije zaključuje Jovović.

Više u današnjem izdanju Pobjede


Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *