Da li ova kompanija stvarno može vrijediti milijardu?

Dodajte komentar

Osnivač ProfitApp-a Vojin Rašković, na biznis forumu u Splendidu dao je smjelu izjavu

“ProfitApp je nastao i registrovan u Crnoj Gori, a primjenjivaće se u cijelom svijetu. Naša zemlja će, kroz ino-prihode i poreze, imati direktnu korist od profita koji ovaj biznis sistem bude ostvarivao. Tu su i laterarni benefiti. Interesantno je da shvatimo da i mi možemo imati franšize koje osvajaju svijet. Do sada smo “izvozili” sjajne sportiste. Zašto ne i biznise”, kazao je u intervjuu za naš portal Osnivač ProfitApp-a Vojin Rašković.

Prošli intervju smo imali sa vama prije dvije godine. Mnogo se toga promijenilo u međuvremenu.

Da tako je. Pozdrav “Bankaru” koji rado čitam. Dobro je da se mijenja. U razvoju bilo kojeg biznisa konstatacija da se ništa nije promijenilo, nije dobra. Kod nas su promjene ubrzane i što je važno, na bolje.

ProfitApp je tada bio startup, aplikacija koja obećava. Nakon vašeg predstavljanja na Biznis Forumu u decembru, saznali smo da je aplikacija dobila licencu za distribuciju novca u Evropskoj Uniji. Šta to konkretno znači?

Mislim da, u potpunosti, ni sami nismo svjesni mogućnosti koje nam se otvaraju. Distribucija elektronskog novca nudi toliko šansi i nama i našim korisnicima. Pasportirali smo licencu u cijeloj EU. Naša aplikacija, koja se pokazala poželjnom i atraktivnom, sada ima put i način da “eksplodira” i po broju korisnika – kupaca i mogućih partnerskih kompanija. Evropska Unija je ogromno tržište. Samouvjereni smo jer znamo da imamo šta da ponudimo.

Šta smatrate svojim najjačim adutom?

U početku je to bio definitivno direktni kešbek koji naši korisnici ostvaruju u velikom broju trgovina. Novac koji, kao kešbek, dobiju u bilo kojoj ProfitApp-partnerskoj firmi, mogu odmah da troše ili sakupljaju. I danas je to jak benefit, ali mislim da ga je, po važnosti za korisnike, pretekla mogućnost da imaju samo jednu aplikaciju za veliki broj trgovina koje pokrivaju sve aspekte života i to u više zemalja. Ostale funkcije su takodje zanimljive. Pomenimo slanje novca koje je toliko jednostavno da mislimo da ne može biti jednostavnije. Nađete kontakt, upišete iznos novca i kliknete na – pošalji.

Kako doživljavate tržište Evropske Unije?

Izuzetno regulisano. Tu je sve zapravo neuporedivo lakše jer, ma koliko bili zahtjevni uslovi, znate šta morate da ispunite da bi ste postigli ciljeve. To tržište reguliše i nas. Standardi koje smo morali da dostignemo u pogledu bezbjednosti i pravne regulative, zaista su nas postavili na određeni nivo. Naravno morate imati konkurentnu ponudu a tu smo već, kao što smo rekli, samouvjereni. Tržište je preplavljeno idejama i aplikacijama ali ProfitApp i tamo rješava isti problem. Prevelika fragmentiranost payment i loyalty ponude traži od korisnika da instaliraju previše aplikacija. To niko ne želi. Traži se nešto brzo, lako i jednostavno. A to smo mi.

Vijest koju smo imali prilike da vidimo je da vas je Montenegro berza uvrstila na slobodno tržište kapitala. Znači sada je momenat da se uloži u akcije ProfitApp-a?

U pravu ste. Više je razloga za to. ProfitApp prvi put otvara vrata investitorima. Na osnovu tržišne pozicije i potencijala za dalji rast, od strane strateških partnera „Lupon Ventures“, izdata referentna vrijednost kompanije Profit App International a.d. od 50 miliona eura. Ova vrijednost služi kao osnovica za određivanje nominalne cijene akcija preduzeća pri sljedećim emisijama. Kompanija ima potencijal ogromnog tržišta Evropske Unije u kojoj živi 450 miliona stanovnika. To nam, sa ovim tempom razvoja, obećava rast koji, a ovo će zvučati možda smjelo, ide ka finansijskom ekvivalentu od deset cifara. Naravno da ovo zavisi od mnogo faktora, makro ekonomskih kretanja i razvoja same kompanije, ali imajući u vidu naš progres u posljednjih godinu dana, mi smo veoma optimistični.

Dobijanjem licence, postali smo interesantni velikim ulagačima. Vrijednost kompanije koju sam najavio podrazumijeva da tada vjerovatno nećemo biti većinski vlasnici.

Kompletan projekat je do ovoga momenta finansiran isključivo iz tekućeg poslovanja ProfitApp-a. Odlučili smo se ipak na ovu emisiju akcija radi generisanja dodatnih sredstava za ubrzanje razvoja novih funkcionalnosti koje će našu platformu postaviti u sam vrh Fintech industrije.

Od prošle godine ste stekli status inovativnog projekta?

Da. U pitanju je projekat koji koristi vještačku inteligenciju.  A.I. zaista mijenja dosta toga. Ono što ostaje nepromijenjeno je uočavanje mogućnosti za poboljšanje života ili biznisa. Tu se traži čovjek, inovator u biznisu. A.I. će vam pomoći, pogotovo u tome da obavite neke repetitivne poslove neuporedivo brže. Sama A.I. otvara mnoga polja i daje šansu za automatizacijom procesa. Tu se i mi prepoznajemo. Razvijamo napredni CRM za potrošače. Baziran na A.I., ovaj softver će, kroz naprednu analitiku omogućiti presonalizovanu ponudu. Svaki potrošač će dobijati informacije koje zaista želi. Naravno, ovo će biti potpuno u skladu sa GDPR-om. Korisnici će dobijati usklađene ponude, a naše partnerske firme, mogućnost da fokusirano komuniciraju sa potrošačima, ne rasipajući vrijeme i dragocjene finansije.

Šta ovo znači za Crnu Goru?

ProfitApp je nastao i registrovan u Crnoj Gori, a primjenjivaće se u cijelom svijetu. Naša zemlja će, kroz ino-prihode i poreze, imati direktnu korist od profita koji ovaj biznis sistem bude ostvarivao. Tu su i laterarni benefiti. Interesantno je da shvatimo da i mi možemo imati franšize koje osvajaju svijet. Do sada smo “izvozili” sjajne sportiste. Zašto ne i biznise.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *