Vladimir Ivanović: Tokom energetske krize bilo je nemoguće poslovati pozitivno

Razlog negativnog poslovanja Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) u 2021. i 2022. godini bila je enormno visoka cijena električne energije za pokrivanje gubitaka u distributivnom sistemu, koja je bila znatno veća od odobrene, kazao je za “Dan” vršilac dužnosti izvršnog direktora te kompanije Vladimir Ivanović.

– Da je električnu energiju tada bilo moguće nabaviti po cijenama koje je regulator odobrio, CEDIS bi i poslovnu 2021. i 2022. godinu završio pozitivnim poslovnim rezultatom. To nije bilo moguće ostvariti za vrijeme trajanja energetske krize, jer je prosječna ostvarena cijena na referentnoj HUPEX berzi u toku 2021. godine bila dva puta, a u toku

2022. godine gotovo šest puta veća od odobrene od strane regulatora. Iako je rano govoriti o projekciji poslovanja do kraja 2024. godine, stabilizacija cijena na tržištu, te zadati operativni ciljevi u ovoj godini upućuju da će se ova godina završiti pozitivnim rezultatom rekao je Ivanović.
CEDIS je prošlu godinu završio sa plusom od tri miliona, a Ivanovića smo pitali koliko je EPCG, majka firma CEDIS-a, doprinijela tom rezultatu.

– EPCG nije pokrila dug CEDIS-u u 2023. godini, već je metodom knjižnih odobrenja smanjila fakture koje je po osnovu nabavke električne energije za pokrivanje gubitaka prethodno izdala CEDIS-u u toku 2023. godine. Na taj način su fakture za nabavku električne energije za pokrivanje gubitaka dovedene na nivo regulatorno odobrene cijene 52.9141 €/mwh. Sve je urađeno u skladu sa Pismom o namjerama EPCG od 29.11.2022.godine i zaključcima Vlade od 31.1.2023. godine, kojim je zadužila Odbor direktora EPCG da ugovori posebne uslove trgovine za nabavku električne energije za pokrivanje gubitaka CEDIS-a, na nivou regulatorno odobrene cijene, i to metodom knjižnog odobrenja. Na osnovu prethodno navedenog, CEDIS je odustao od predaje zahtjeva za odobrenje regulatorno dozvoljenog prihoda za 2023. godinu. Na taj način je spriječeno da u toku 2023. godine dođe do povećanja cijena usluga Operatora distributivnog sistema, pa su cijene usluga korišćenja distributivnog sistema za sve korisnike ostale na nivou koji je važio u toku 2022. godine. EPCG je postupila u skladu sa Pismom o namjerama i zaključkom Vlade, pa je fakture za nabavku električne energije za pokrivanje gubitaka, metodom knjižnih odobrenja, svela na nivo regulatorno odobrene cijene. Knjižna odobrenja za 2023. godinu izdata su na ukupan iznos od 23.616.564 eura – pojasnio je Ivanović, koji je nedavno izabran za vršioca dužnosti izvršnog direktora.

Prema njegovim riječima, CEDIS bi i u slučaju da nije postupio u skladu sa Pismom o namjerama poslovnu 2023. godinu završio sa pozitivnim poslovnim rezultatom, tako što bi, umjesto kroz knjižna odobrenja, nedostajuća sredstva prikupio od korisnika distributivnog sistema kroz uvećane tarife svojih usluga.

Opširnije u Danu

Podijeli ovaj članak