Poništen tender za bob na šinama

Kako izgleda staza za bob na šinama, na Kopaoniku

Tender za izgradnju boba na šinama, u zoni Ski-centra Kolašin 1600, poništen je zbog bitnih povreda Zakona o javnim nabavkama.

Rješenje o poništenju donijeto je na predlog Komisije za sprovođenje postupka javne nabavke, koja je ocijenila kao osnovane čak 10 navoda žalbe preduzeća United construction iz Bijelog Polja.

Uprava za kapitalne projekte objavila je 5. aprila tendersku dokumentaciju postupka javne nabavke za izgradnju boba. Izmjena tenderske dokumentacije za taj objekat vrijedan tri milona eura, obavljena je 22. aprila.

Među brojnim žalbenim navodima United construction je i konstatacija da je naručilac uslovima postavljenim u dokumentaciji, odnosno preciziranim tehničkim karakteristikama koje treba da ima bob, ograničio konkurenciju.

Naime, pretragom web sajtova i internet stranica proizvođača boba na šinama utvrđeno je da bob na šinama dužine preko 2000 metara, zahtijevanih tehničkih karakteristika proizvodi isključivo proizvođač Sunkid Gmbh (Industriezone 39, Imst, Tirol 6460, Austrija) a identičan je, u zahtijevanoj dužini, izrađen isključivo na Jahorini u Bosni i Hercegovini, u okviru projekta Over hill and dale with the Jahorina Mountain Coaster Sunkid. Tako da renomirani proizvođač Wiegand Josef Wiegand GMBH&Co, koji je isporučio preko 300 bobova na šinama ne ispunjava uslove za učešće predmetnom postupku javne nabavke, piše u žalbi bjelopoljske firme.

Tako postavljenim uslovima, tvrde, naručilac je omogućio da u postupku javne nabavke učestvuje samo privredni subjekat koji je izgradio bob na šinama na Jahorini. Istovremeno, kako piše u žalbi, onemogućeno je da učestvuju privredni subjekti koji su izgradili na desetine ili stotine bobova na šinama dužine 1.000-1300 metara, što je, podsjećaju, najčešća dužina te vrste objekta.

Među primjedbama na postupak javne nabavke, odnosno dokumentaciju, podnosioci žalbe podsjećaju i da nema urbanističko tehničkih uslova,te da je uz projektni zadatak priložena samo oduka predsjednika Opštine Kolašin o određivanju lokacije za izgradnju lokalnog objekta od opšteg interesa.

Iz United construction objašnjavaju i da je je projektni zadatak sačinjen u državnom preduzeću Skijališta Crne Gore, te da je taj dokument potpisao izvšni direktor Đuro Milosević, ali da nedostaje njegova izjava o nepostojanju sukoba interesa. Nadležna komisija je usvojila u cjelosti žalbu bjelopoljskog preduzeća, konstatujući da su napravljene bitne povrede pravila postupka javne nabavke, koje, kako konstatuju, ne mogu biti otklonjene naknadnim radnjama naručioca.

Opširnije u Vijestima

Podijeli ovaj članak