Wall Street: Snažan rast indeksa nakon podataka sa tržišta rada

Američki indeksi skočili su u petak nakon što je aprilski izvještaj o zapošljavanju bilo blaži od očekivanog, što je podstaknulo nade da bi Federalne rezerve mogle uskoro početi smanjivati ​​kamatne stope.

Dow Jones Industrial Average dobio je 465 bodova ili 1,2 odsto. S&P 500 porastao je 1,3%, dok je Nasdaq Composite ojačao 2%. S potezima od petka, svi glavni indeksi su u koraku da završi pobjednička sedmica. Dow i Nasdaq su dodali 1,1% odnosno 1,4%, dok je S&P porastao za 0,5%.

Izvještaj o platama za nepoljoprivredne djelatnosti od petka pokazalo je da je u aprilu otvoreno 175.000 radnih mjesta, što je ispod 240.000 radnih mjesta koliko su očekivali ekonomisti koje je anketirao Dow Jones. Stopa nezaposlenosti porasla je na 3,9%, u odnosu na 3,8% u prethodnom mjesecu, prema Zavodu za statistiku rada. Podaci o platama također su bili manji od očekivanih, što je ohrabrujući znak za inflaciju.

Nakon rasta broja radnih mjesta u aprilu koji je bio slabiji od očekivanog i umjerenog rasta plata, trgovci predviđaju drugo smanjenje cijena do kraja godine. Vjerojatnost smanjenja u junu kretala se blizu 50%, prema FedWatch alatu za praćenje tržišnih terminskih ugovora CME.

Stope su takođe pale nakon izvještaja o radu, pri čemu je 10-godišnji prinos pao ispod 4,5%. Kretanje je pogodovalo megacap tehnološkim dionicama osjetljivim na stopu, pri čemu su Nvidia i Advanced Micro Devices porasli za oko 3%. Microsoft i Meta Platforms ojačali su po 2%, dok je S&P-ov sektor informacijske tehnologije porastao za 3%.

Snažni tromjesečni izvještaji glavnih Dow komponenti takođe su pridonijeli porastu u petak. Apple je napredovao 7% nakon što je najavio otkup dionice u vrijednosti od 110 milijardi dolara i nadmašio najvišu i najnižu liniju. Dionice biotehnologije Amgen porasle su za više od 12% nakon što su objavile zaradu veću od očekivane i ponudile pozitivnu novost o jednom eksperimentalnom lijeku. Dionice su krenule prema svom najboljem danu od 2009.

Izvor: seebiz

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak