Koliko bi danas vrijedilo 5.000 dolara uloženih u Nvidiju?

Dodajte komentar

Ulaganje u Nvidiju je bilo veoma unosno, posebno za investitore koji su rano ušli u investiciju.

Kao najvećem proizvođaču čipova u Americi , njegova cijena dionica je porasla s obzirom na njegovu ključnu ulogu u pokretanju AI. Samo prošle godine, cijena dionica je skočila 272 posto , čime je postala jedna od najvrednijih kompanija na svijetu.

Ulaganje u Nvidiju prije buma vještačke inteligencije

U nastavku pogledajte koliko bi se investicija u Nvidiju povećala u vrijednosti u posljednjih nekoliko decenija:

Za one koji su kupili 2000. godine, investicija od 5.000 dolara danas bi vrijedila više od 4,7 miliona dolara , a cijena dionica Nvidije porasla bi za 94,261% tokom tog vremenskog perioda.

U to vrijeme, Nvidia je upravo izmislila svoju grafičku procesorsku jedinicu (GPU), koja je omogućila da se kompjuterska grafika lakše prikazuje u video igrama i video montaži. Ove jedinice visokih performansi ispunjavaju složene računarske zadatke, a Nvidia je stvarala vodeću tehnologiju u to vrijeme.

Tokom posljednje decenije, Nvidia se sve više fokusirala na AI tehnologiju, s ključnim razvojem koji je pokrenut već 2012. Ipak, tek 2020. godine cijena dionica je počela rasti jer su segmenti krajnjih kupaca kompanije sve više postajali centri podataka i cloud, pored video igrica.

U stvari, samo od 2020. godine, njegova cijena dionica je skočila za 1.129% – što čini investiciju od 5.000 dolara vrijednu dvanaest puta većom danas.

Do sada ove godine, njegova cijena dionica ne pokazuje znake zaustavljanja, vođena ogromnom ulogom na tržištu AI čipova. Otprilike 70% svih čipova prodaje Nvidia, nadmašujući ključnog konkurenta AMD ubjedljivo.

Prihodi kompanije u četvrtom kvartalu premašili su 22 milijarde dolara, postavljajući još jedan istorijski rekord, koji iznosi 265% povećanja prihoda u odnosu na isti period prošle godine. U 2023, Nvidia je prodala 2,5 miliona čipova kupcima uključujući OpenAI, Microsoft, Meta Platforms i Alphabet. Raspon cijena za ove čipove može se kretati od 16.000 do 100.000 dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *