Crna Gora za NATO od BDP-a procentualno izdvaja više od Njemačke, Francuske, Italije…

Dodajte komentar

Ministri odbrane NATO-a su se 2006. godine složili da će svaka zemlja članica posvetiti minimalno 2% svog BDP-a za odbranu.

Ova grafika prikazuje koje članice se pridržavaju sporazuma, na osnovu podataka NATO -a od jula 2023.

Source: Visualcapitalist.com

Sjevernoatlantski savez (NATO) je politički i vojni savez koji se sastoji od 31 zemlje. Njegova primarna svrha je da olakša saradnju među državama članicama i osigura međusobnu odbranu i sigurnost.

U 2023., samo 11 zemalja članica bilo je na putu da ispune cilj NATO-a da potroši 2% BDP-a njihove zemlje na odbranu.

Na SAD otpada 68% ukupnih izdataka za odbranu zemalja NATO-a, ili 860 milijardi dolara. Ovaj iznos je preko 10 puta veći od drugoplasirane zemlje, Njemačke, ako se mjeri u apsolutnom iznosu.

Međutim, u poređenju sa BDP-om zemlje, SAD su na drugom mjestu sa potrošnjom od 3,5% BDP-a, iza potrošnje Poljske za odbranu od 29,1 milijarde dolara ili 3,9% BDP-a.

Smještena na ključnoj geopolitičkoj lokaciji u srednjoj Evropi, Poljska je posljednjih godina povećala svoju vojnu potrošnju, prvenstveno zbog zabrinutosti zbog eskalacije nestabilnosti duž istočne granice zemlje s Bjelorusijom. Prema anketama, dvije trećine Poljaka ima pozitivno mišljenje o aktivnostima NATO-a.

S druge strane, značajne ekonomske i vojne moći su među članicama koje nedostaju. Na listi su Francuska (1,9%), Italija (1,5%), Kanada (1,4%) i Njemačka (1,6%).

Uprkos tome što se nalazi na listi od 2%, Velika Britanija je smanjila procenat potrošene u posljednjih nekoliko godina sa 2,14% u 2014. na procijenjenih 2,07% u 2023. godini.

Izvor: VisualCapitalist.com

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *